Annons

Centralbanken trotsar Erdogan

Den turkiska valutan liran lyfter kraftigt från en rekordlåg nivå sedan Turkiets centralbank höjt styrräntan.
Höjningen görs trots att president Recep Tayyip Erdogan kampanjat mot det höga ränteläget.

Bild:TT

Centralbanken höjde räntan från 7,50 till 8,00 procent, den första höjningen sedan 2014, vilket gav liran en rejäl skjuts uppåt. Samtidigt sänker man golvet för krav på valutareserver i banksystemet, vilket frigör omkring 1,5 miljarder dollar i likviditet.

Den turkiska valutan stärktes inledningsvis med 0,6 procent till 3,37 lira per dollar efter att tidigare under dagen noterat en ny historisk bottennivå på 3,42 lira per dollar.

I sin attack mot ränteläget i landet inför räntebeskedet konstaterade Erdogan att Turkiet redan har bland de högsta realräntorna i världen.

"Detta känns väldigt jobbigt. Vi måste förändra det", sa han enligt den regeringstrogna turkiska tidningen Yeni Safak.

Realräntan utgörs av det som återstår när man räknar bort inflationen från de nominella räntorna i en ekonomi.

Erdogan avfärdade samtidigt kritik mot att han med sin invändning mot landets ränteläge skulle blanda sig i den på pappret oberoende centralbankens penningpolitik.

"Men när det ser ut som det gör kommer jag fortsätta att stå upp och kritisera eftersom det är jag som får ta stryk för detta inför mitt folk", sa Erdogan.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte i september Turkiets kreditbetyg till skräpnivå. Det innebär att man bedömer det som riskfyllt att låna ut till landet, vilket driver upp riskpremien på turkiska obligationer och därmed höjer lånekostnaderna för det skuldtyngda landet.

Turkiet har ett av de största underskotten i bytesbalansen bland G20-länderna. Därför behöver landet tillgång till den internationella kapitalmarknaden för att hantera sitt skuldberg, som till stor del består av dollarlån.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?