Annons

Centralbankchefens varning: Kinas ekonomi allt mer sårbar

Kinas centralbankschef, Zhou Xiaochuan, varnar för att jättenationens finansiella system är alltmer sårbart, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Den ovanligt rättframa varningen är den andra på mycket kort tid från centralbanksveteranen.

Kinas centralbankschef, Zhou Xiaochuan.
Kinas centralbankschef, Zhou Xiaochuan.Bild:TT

Sent på lördagen publicerades en artikel på Kinas centralbanks hemsida där dess chef Zhou Xiaochuan varnade för finansiella risker, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Riskerna hopar sig, skriver Zhou Xiaochuan, och nämner sådana som är ”dolda, komplexa, plötsliga, smittsamma och farliga”.

Enligt artikeln är boven i dramat den höga skuldsättningen i världens näst största ekonomi.

”Hög belåning är den djupaste roten till makroekonomisk sårbarhet. I den reala ekonomin yttrar det sig som överdriven skuldsättning och i det finansiella systemet som för snabb kreditexpansion”, skriver Zhou Xiaochuan i artikeln som är överraskande skarp formulerad.

Zhou Xiaochuan efterlyser en rad åtgärder för att minska risken, bland annat hårdare kreditreglering och färre restriktioner för att släppa in utländskt kapital på det kinesiska fastandet, rapporterar Bloomberg.

Så sent som den 15 oktober varnade Zhou Xiaochuan för en plötslig kollaps i tillgångspriser, ett så kallat ”Minsky moment”. Det talet fick kinesiska tioåriga statsobligationer att stiga till den högsta nivån sedan april 2015.

I flera års tid har mångas ögon riktats mot den stora lånestocken i Kina. Ett problem är att många lån, med ursprung i så kallade zombieföretag – bolag med så stora lån att intäkterna bara räcker till räntor och inte amorteringar – döljs i bankernas balansräkningar genom att paketeras om och passas emellan institutionerna.

Många av Kinas zombieföretag är statliga jättar, som under många år negligerat behovet av effektiviseringar och kunnat utöva påtryckningar på banker att låna ut pengar till egentligen obsoleta affärsmodeller.

Zhou Xiaochuan har varit chef för Kinas centralbank, Kinas folkbank, sedan december 2002. Han har under oktober aviserat att han avser att dra sig tillbaka i år eller nästa år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?