ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Centertoppen om AF-stormen: ”Vi möter plötsligt en verklighet”

  • Anders W Jonsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under måndagsförmiddagen meddelade Januaripartierna att de går med på Moderaternas och Kristdemokraternas krav om reformen av Arbetsförmedlingen. Centerpartiet tappar sin hjärtefråga att LOV, lagen om valfrihetssystem, ska vara styrande i reformen.

”Vi möter plötsligt en verklighet”, säger centertoppen Anders W Jonsson.

Regeringskrisen kan vara avblåst. 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om att gå Moderaterna och Kristdemokraterna till mötes i frågan om reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Reformen kommer att skjutas upp i minst ett år, till 2022, och den kommer inte heller baseras på LOV. 

Det innebär med stor sannolikhet att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sitter säkert, tills vidare. Det innebär också att regeringen sitter kvar med stöd av Januariavtalet, tills vidare.

LOV-förslaget i reformen var Centerpartiets vision som realiserades i och med överenskommelsen med regeringen och Liberalerna.

Men partiets förste vice ordförande Anders W Jonsson, som hoppar in för Annie Lööf under dennes mammaledighet, ser inte reträtten som en förlust. 

Han säger också att Centerpartiet inte kommer att begära någon kompensation från de andra partierna inom Januariavtalet på grund av slopandet av LOV.

”Nej, för oss handlar det här om att vi vill få igenom den här reformen som vi kämpat med i tio år för att kunna se till att arbetslösa får jobb. Vi är oerhört nöjda med att M och KD gjorde den här öppningen där de också vill ha reformen men i två delar ska den ändras. Den förändringen har vi och de andra partierna tillmötesgått”, säger Anders W Jonsson.

Att LOV nu tas bort som en bärande del av reformen, tycker du att det är rimligt att ni får något mer nu från de andra Januaripartierna?
”Nej, det fungerar inte på det viset. Vi fyra partier var överens om Januariavtalet. Vi möter plötsligt en verklighet där Vänstern kommit överens med M, KD och SD. Då har vi inte majoritet för den delen i Januariavtalet.”

I och med att AF-reformen skjuts upp och att LOV slopas, skrotas för första gången en del i Januariavtalet. 

Det kan öppna upp för fler förändringar i och med att oppositionen i form av Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna nu visat att Januariavtalet inte är skrivet med blod i sten.

Anders W Jonsson anser dock att tillmötesgåendet från Januaripartiernas sida i det här enskilda fallet inte öppnar upp för att förhandla om kontraktet hans parti skrivit på tillsammans med S, MP och L.

”Det här är ingen omförhandling av Januariavtalet, det ligger fast. Men sedan måste de fyra partierna förhålla sig till riksdagsmajoriteten. I ett läge där V, M, KD och SD är överens, då har de majoritet i riksdagen oavsett vilken fråga det är. I det läget kan man acceptera att man får stryk, eller också kan man titta på partiernas synpunkter”, säger han.

Är det här en förlust för den stabilitet som Januariavtalet skulle garantera?
”Nej, det här kunde man förutse redan när avtalet slöts. Det här var inte ett regeringsunderlag som hade egen majoritet, det här var ett regeringsunderlag som var större än alla andra tänkbara men inte större än läget som uppstår när Vänstern och de tre konservativa partierna har samma uppfattning.”

I Januariavtalet står att läsa att Vänsterpartiet inte får ha något inflytande över den politiska inriktningen i Sverige fram till nästa val. 

Det var just på V:s initiativ som M och KD, med SD i ryggen, gick vidare mot ett misstroende. Anders W Jonsson anser trots det att Vänsterpartiet inte haft inflytande på det sätt som uppgörelsen med regeringen och Liberalerna stipulerar.

”Vänsterpartiet har inflytande bara i ett läge där M, KD och SD tycker likadant. Tittar man på just den här sakfrågan så tycker M och KD att vi ska ha en stor reformering och de har två konkreta synpunkter, det är inget problem för oss att tillmötesgå det. Vänsterpartiet vill stoppa det de kallar 'tokprivatiseringen' av Arbetsförmedlingen, det finns inga förutsättningar att göra upp med dem i en sådan här fråga”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer