ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Centerpartist gick emot partilinjen – röstade emot Stefan Löfven

En ledamot från Centerpartiet valde att bryta mot partilinjen och röstade emot Stefan Löfven som statsminister. 

Helena Lindahl gick ut på sin Facebook-sida och konstaterade att hon skulle rösta nej till Stefan Löfven.

”Jag har sagt nej till Socialdemokraterna för en månad sen, ett år sedan och för den delen även för tio år sedan”, skriver hon.

I sin motivering skriver hon att Socialdemokraterna är "ett landsbygdsfientligt parti med starka inslag av centralstyrning" och att hennes egen ideologi utgår ifrån "en marknadsliberal decentralism med en stark önskan om en levande landsbygd, större valfrihet och bättre möjligheter för människor att påverka sin egen vardag."

”För mig är det rätt beslut att ta och jag har inte funnit något skäl att ompröva min linje.”

Därmed blev hon den enda riksdagsledamoten som aktivt valde att bryta mot sitt partis linje. Helena Lindahl från Västerbotten är dessutom en kandidat med nära 2.500 personkryss, flest av alla Centerpartiets kandidatet förutom partiledaren Annie Lööf.

Beslutet påverkade dock inte utgången av omröstningen, Stefan Löfven blev vald med 115 ja-röster. 77 ledamöter avstod i omröstningen och 153 ledamöter röstade nej. Fyra ledamöter var frånvarande.

”Nu ser jag fram emot att under resten av mandatperioden jaga på Socialdemokraterna med ännu större kraft än tidigare”, skriver Helena Lindahl.

Centerns partiledare Annie Lööf uppger för TT att hon var medveten om att partikamraten skulle gå emot partipiskan.

”Det visste vi, det har varit känt sedan tidigare att en riksdagsledamot röstade rött i dag. Hon kunde helt enkelt inte tolerera Stefan Löfven som statsminister”, säger Annie Lööf till nyhetsbyrån.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies