Annons

Centerpartiet säger ja till ensamkommande

Trots hård kritik säger Centerpartiet ja till regeringens förslag om att ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige. 

Därmed splittrar man alliansen i den laddade frågan med mindre än fem månader kvar till valet. 

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare.
Annie Lööf, Centerpartiets partiledare.Foto:Amanda Lindgren

Regeringens förslag om att ge omkring 9 000 ensamkommande unga med utvisningsbeslut en möjlighet att stanna i Sverige har fått förödande kritik.

Inte minst Lagrådet har helt dömt ut lagstiftningen, och slog tidigare i år fast att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".

Men Centerpartiet väljer nu trots det att stödja propositionen som annars hade fallit i riksdagen med tanke på att övriga alliansen och Sverigedemokraterna tänker rösta nej.

”De medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget”, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

”Den här frågan har varit svår att sätta ned foten i, men vi väljer att ta ansvar i ett läge då socialdemokrater och miljöpartister har försatt tusentals unga människor i en mycket utsatt situation”, fortsätter hon.

Beskedet kom efter att ett beslut fattats i Centerpartiets riksdagsgrupp under tisdagen. Frågan har varit känslig för Annie Lööf som hamnat på direkt kollisionskurs med inte minst Moderaterna, som riktat förödande kritik mot förslaget. 

Nu räddar Centerpartiet inte bara regeringens proposition, man splittrar också alliansen vilket omgående möttes av kritik från många borgerliga företrädare. 

MUF-ordföranden Benjamin Dousa skriver på Twitter att Centerpartiet borde betala för förslaget från sin egen partikassa och den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson är även han starkt kritisk:

”Centerpartiet spelar ett mycket högt politiskt spel när man går emot all logik i migrationspolitiken och stödjer ett av lagrådet totalsågat lagförslag. Vi bevittnar i dag den svenska migrationspolitikens totala haveri”, skriver han på Twitter.

Annie Lööf underströk flera gånger under pressträffen att hon tycker att förslaget från regeringen är ”riktigt dåligt och illa utformat”, men att det var det som fanns att ta ställning till.

Vad betyder det att alliansen splittras i den här frågan?

”Jag ser inte detta som en fråga om spel eller en fråga om alliansen, detta handlar om tusentals utsatta människor”, säger hon.

Miljöpartiet, som hotade att lämna regeringen om de inte fick igenom förslaget, är i dag nöjda och språkröret Gustav Fridolin beskriver det som en ”seger för humanismen”.

”Vi har behövt kämpa väldigt, väldigt hårt i regeringen för att få fram ett förslag på riksdagens bord”, säger han till TT.

Inom Socialdemokraterna är glädjen mer begränsad. Di:s källor i partiet pekar ut just detta lagförslag som en huvudanledning till att S tappat kraftigt i opinionen under våren efter att man gav efter för Miljöpartiet. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver följande i en skriftlig kommentar:

”Dagens besked från Centerpartiet är inte förvånande. Vi har en välfärd i djup kris och att en majoritet av riksdagens partier då väljer att prioritera detta är både skrämmande och oansvarigt. Det säger också mycket om splittringen inom Alliansen. Deras trovärdighet som regeringsalternativ är obefintlig''


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?