1515

Centerpartiet säger ja till ensamkommande

Trots hård kritik säger Centerpartiet ja till regeringens förslag om att ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige. 

Därmed splittrar man alliansen i den laddade frågan med mindre än fem månader kvar till valet. 

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare.
Annie Lööf, Centerpartiets partiledare.Foto:Amanda Lindgren

Regeringens förslag om att ge omkring 9 000 ensamkommande unga med utvisningsbeslut en möjlighet att stanna i Sverige har fått förödande kritik.

Inte minst Lagrådet har helt dömt ut lagstiftningen, och slog tidigare i år fast att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".

Men Centerpartiet väljer nu trots det att stödja propositionen som annars hade fallit i riksdagen med tanke på att övriga alliansen och Sverigedemokraterna tänker rösta nej.

”De medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget”, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

”Den här frågan har varit svår att sätta ned foten i, men vi väljer att ta ansvar i ett läge då socialdemokrater och miljöpartister har försatt tusentals unga människor i en mycket utsatt situation”, fortsätter hon.

Beskedet kom efter att ett beslut fattats i Centerpartiets riksdagsgrupp under tisdagen. Frågan har varit känslig för Annie Lööf som hamnat på direkt kollisionskurs med inte minst Moderaterna, som riktat förödande kritik mot förslaget. 

Nu räddar Centerpartiet inte bara regeringens proposition, man splittrar också alliansen vilket omgående möttes av kritik från många borgerliga företrädare. 

MUF-ordföranden Benjamin Dousa skriver på Twitter att Centerpartiet borde betala för förslaget från sin egen partikassa och den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson är även han starkt kritisk:

”Centerpartiet spelar ett mycket högt politiskt spel när man går emot all logik i migrationspolitiken och stödjer ett av lagrådet totalsågat lagförslag. Vi bevittnar i dag den svenska migrationspolitikens totala haveri”, skriver han på Twitter.

Annie Lööf underströk flera gånger under pressträffen att hon tycker att förslaget från regeringen är ”riktigt dåligt och illa utformat”, men att det var det som fanns att ta ställning till.

Vad betyder det att alliansen splittras i den här frågan?

”Jag ser inte detta som en fråga om spel eller en fråga om alliansen, detta handlar om tusentals utsatta människor”, säger hon.

Miljöpartiet, som hotade att lämna regeringen om de inte fick igenom förslaget, är i dag nöjda och språkröret Gustav Fridolin beskriver det som en ”seger för humanismen”.

”Vi har behövt kämpa väldigt, väldigt hårt i regeringen för att få fram ett förslag på riksdagens bord”, säger han till TT.

Inom Socialdemokraterna är glädjen mer begränsad. Di:s källor i partiet pekar ut just detta lagförslag som en huvudanledning till att S tappat kraftigt i opinionen under våren efter att man gav efter för Miljöpartiet. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver följande i en skriftlig kommentar:

”Dagens besked från Centerpartiet är inte förvånande. Vi har en välfärd i djup kris och att en majoritet av riksdagens partier då väljer att prioritera detta är både skrämmande och oansvarigt. Det säger också mycket om splittringen inom Alliansen. Deras trovärdighet som regeringsalternativ är obefintlig''


Innehåll från Tele2Annons

Experterna om de hetaste 5G-innovationerna

Den pågående utbyggnaden av 5G sätter högsta fart på Internet of Things. Det är experterna överens om.

– De korta svarstiderna öppnar för gränslös innovation på så många plan, säger Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Innovation och uppkoppling hör ihop och 5G-nätet innebär nya möjligheter. Framför allt är det tre delar av transformationen som kommer att släppa loss en våg av innovationer: den extremt låga fördröjningen, en massiv utrullning av Internet of Things och privata 5G-nätverk.

Det menar två experter som Tele2 Företag har talat med. Mer konkret innebär den låga fördröjningen hos 5G att det blir möjligt med självkörande fordon och robotassisterade operationer på distans. När vi kan koppla upp miljarder små energisnåla enheter och sensorer kan också IoT slå igenom på allvar. Och i privata 5G-nät kan till exempel flygplatser, sjukhus eller fabriker få en uppkoppling med mobilitetens alla fördelar – men med samma tillförlitlighet, låga fördröjning och säkerhet som ett fast fibernät.

Farten ökar rejält

– Nu kopplas den fysiska världen ihop med internet. Ingen vet i dag exakt vad det kommer att innebära, men solklart kommer det att leda till stora effekter och innovationer, säger Magnus Melander.

Han är medgrundare av THINGS Stockholm och en av landets ledande experter på 5G och IoT. THINGS är en innovationshubb som kopplar ihop mogna teknikbolag med stora företag och internationellt riskkapital.

– Finessen är möjligheten att koppla på AI, artificiell intelligens, maskininlärning och andra former av deep tech, alltså ny, avancerad och potentiellt omvälvande teknik. Det kommer att öka farten rejält på den digitala transformationen.

Elk Live, den svenskbaserade ljudplattformen för musiker, körer och musikskolor, är enligt Magnus Melander ett bra exempel på innovationer vi kommer att få se de närmaste åren. Med Elk Live kan ett band via 5G-uppkoppling repetera som om alla satt i samma rum – trots att basisten sitter i Kristianstad, trummisen i Barcelona och keyboardspelaren i Oslo.

– Tjänsten är ett häftigt exempel på vad vi kan komma att få se tack vare 5G:s extremt låga fördröjning. Det visar verkligen skillnaden jämfört med tidigare nät och teknik, säger han.

Den uppkopplade människan

Både Magnus Melander och Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo, trycker på möjligheterna för företag, industrier och samhällstjänster när miljontals maskiner och enheter världen över kopplas ihop för att skapa digitaliserade, effektiva och resurssnåla flöden.

– Jag tror att vi kommer att få se många förbättringar inom till exempel lantbruket, säger Ulf Seijmer, som även är en av talarna på Tele2s kommande event IoT Talks 2021.

Anmäl dig här 

– Där kommer vi att kunna optimera gödsling och bevattning för bättre resursutnyttjande och högre avkastning. Fastighetsförvaltning och byggindustrins logistikflöden är andra områden där 5G-uppkoppling kommer att leda för förbättringar. Den uppkopplade människan är ett område vi bara har sett början på, tillägger han.

– Här finns ett spännande skarpt projekt i Sverige där vården kommer hem virtuellt till ett antal hjärtsjuka patienter, och genom uppkopplade sensorer kan vårdcentralen hålla koll på deras värden. Sedan har de videokonferenser med sin sköterska och läkare vid behov.

Massiv utrullning om ett år

Vad händer om ett år, fem år och tio år på det här området?

– Redan om ett år kommer 5G att vara så stort att vi får se en massiv utrullning av IoT, sensorer och enheter. Om fem år har vi en infrastruktur som möjliggör självkörande bilar och möjligheten för läkare att operera på distans med hjälp av robotar. Om tio år har vi gått ännu djupare med att koppla upp våra sinnen. Uppkopplingen blir en förlängning av individen, säger Ulf Seijmer.

Men det är svårt att vara specifik eftersom ingen egentligen vet, menar Magnus Melander.

– Helt klart är att 5G och IoT på allvar kommer att kicka igång deep tech som AI och maskininlärning. Det öppnar för innovationer som kommer att kunna lösa klimathotet och andra stora samhällsproblem.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?