Annons

Centerpartiet säger ja till ensamkommande

Trots hård kritik säger Centerpartiet ja till regeringens förslag om att ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige. 

Därmed splittrar man alliansen i den laddade frågan med mindre än fem månader kvar till valet. 

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare.
Annie Lööf, Centerpartiets partiledare.Foto:Amanda Lindgren

Regeringens förslag om att ge omkring 9 000 ensamkommande unga med utvisningsbeslut en möjlighet att stanna i Sverige har fått förödande kritik.

Inte minst Lagrådet har helt dömt ut lagstiftningen, och slog tidigare i år fast att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".

Men Centerpartiet väljer nu trots det att stödja propositionen som annars hade fallit i riksdagen med tanke på att övriga alliansen och Sverigedemokraterna tänker rösta nej.

”De medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget”, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

”Den här frågan har varit svår att sätta ned foten i, men vi väljer att ta ansvar i ett läge då socialdemokrater och miljöpartister har försatt tusentals unga människor i en mycket utsatt situation”, fortsätter hon.

Beskedet kom efter att ett beslut fattats i Centerpartiets riksdagsgrupp under tisdagen. Frågan har varit känslig för Annie Lööf som hamnat på direkt kollisionskurs med inte minst Moderaterna, som riktat förödande kritik mot förslaget. 

Nu räddar Centerpartiet inte bara regeringens proposition, man splittrar också alliansen vilket omgående möttes av kritik från många borgerliga företrädare. 

MUF-ordföranden Benjamin Dousa skriver på Twitter att Centerpartiet borde betala för förslaget från sin egen partikassa och den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson är även han starkt kritisk:

”Centerpartiet spelar ett mycket högt politiskt spel när man går emot all logik i migrationspolitiken och stödjer ett av lagrådet totalsågat lagförslag. Vi bevittnar i dag den svenska migrationspolitikens totala haveri”, skriver han på Twitter.

Annie Lööf underströk flera gånger under pressträffen att hon tycker att förslaget från regeringen är ”riktigt dåligt och illa utformat”, men att det var det som fanns att ta ställning till.

Vad betyder det att alliansen splittras i den här frågan?

”Jag ser inte detta som en fråga om spel eller en fråga om alliansen, detta handlar om tusentals utsatta människor”, säger hon.

Miljöpartiet, som hotade att lämna regeringen om de inte fick igenom förslaget, är i dag nöjda och språkröret Gustav Fridolin beskriver det som en ”seger för humanismen”.

”Vi har behövt kämpa väldigt, väldigt hårt i regeringen för att få fram ett förslag på riksdagens bord”, säger han till TT.

Inom Socialdemokraterna är glädjen mer begränsad. Di:s källor i partiet pekar ut just detta lagförslag som en huvudanledning till att S tappat kraftigt i opinionen under våren efter att man gav efter för Miljöpartiet. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver följande i en skriftlig kommentar:

”Dagens besked från Centerpartiet är inte förvånande. Vi har en välfärd i djup kris och att en majoritet av riksdagens partier då väljer att prioritera detta är både skrämmande och oansvarigt. Det säger också mycket om splittringen inom Alliansen. Deras trovärdighet som regeringsalternativ är obefintlig''

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera