1515

Centerpartiet: Regeringen har snott vårt förslag

Regeringen rosas av både Centerpartiet och Företagarna för sitt utvidgade Växa-stöd till företagare. Men frågan är vem som kom på förslaget först?

Bild:Erik Nylander/TT

Regeringen kommer i nästa höstbudget presentera en utvidgning av det tidigare växa-stödet till vissa handelsbolag och aktiebolag. Regeringen går samtidigt vidare med flygskatten, som finansierar den nya skattelättnaden.

Emil Källström som är Centerpartiers ekonomisk-politiska talesperson välkomnar det utvidgade växa-stödet.  

”Jag tycker att regeringen går åt rätt håll. Men det är en sämre version av Centerns förslag”, säger han och pekar på det egna förslaget att ta bort arbetsgivaravgiften helt för den först anställda. 

”De har snott delar av vårt förslag men jag tycker att de skulle våga gå hela vägen”, säger han vidare.

Regeringens förslag kostar 1,8 miljarder 2018 och drygt 1,4 miljarder åren efter. C-förslaget är något dyrare.

”Vårt förslag är enklare och rakare. Det är enklare att agera på för stressade småföretagare”, säger han.

Är det en slump att förslaget kommer efter 3:12-kritiken?

”Det kan inte jag svara på men kritiken mot 3:12 kvarstår. Vad det kostar att anställa sin första medarbetare och under vilka förutsättningar den som äger företaget kan driva sin firma är olika delar av företagsbeskattningen.”

Vad tycker du om att man buntar ihop förslaget med en flygskatt?

”Man försöker sig på en grön skatteväxling men man tar den miljöskatt inom citationstecken som har den sämsta miljönyttan.”

Företagarnas vd Günter Mårder jublar även han över växa-stödet men är samtidigt kritisk mot flygskatten som han kallar ”en ren och skär skattepålaga.”

Organisationen har riktat knivskarp kritik mot regeringens växa-stöd i sin tidigare form då det uppmuntrar företag att anställa medarbetare i sin enskilda firma, något som medför en ökad risk att företagaren sätter sin privatekonomi på spel. Också Regelrådet, Riksrevisionen och Svenskt Näringsliv har varit inne på samma linje.

”Att bara rikta stödet mot enskilda firmor har varit förödande”, säger Günter Mårder.

När om Centerpartiet anser att regeringen kopierar dem, påminner Företagarna i sin tur om att det egentligen var de som stod bakom originalförslaget.

”Vi har väl inspirerat Centerpartiet i den frågan”, säger han.

Att förslaget kommer nu är ingen slump anser han.

”Just nu förstår man att det behövs några köttben till företagen, men det här är för litet i proportion till de negativa konsekvenserna av de förslag vi väntar på”, säger Günter Mårder som är kritisk mot en lång av regeringens senaste initiativ mot företagssektorn som begränsningen av välfärdsvinster, finansskatten, kilometerskatten, förslag om könskvotering och nya 3:12-regler.

”Det är alla förslag som har väckt olika grader av irritation i näringslivet. Förslagen har heller inte varit förankrade parlamentariskt så de har skapat oreda och oro i onödan, för flera av dem har dragits tillbaka.”


Innehåll från LangebækAnnons

Möt dagens behov tillsammans med en logistikkonsult

Anders Bartholin, vd Langebæk Consulting AB.
Anders Bartholin, vd Langebæk Consulting AB.

I och med en ökad konkurrens på marknaden är kravet på bra logistiklösningar mer aktuellt än någonsin i dag. Här kan Langebæk med sin långa erfarenhet inom lager, logistik och Supply Chain Management hjälpa företag hitta sin ultimata lösning – medan kunden fokuserar på sin kärnverksamhet.

I spår av digitaliseringen och pandemin har våra köpvanor förändrats markant och även våra krav. Det sätter i sin tur större press på företag inom handeln; varor ska vara prisvärda, lättillgängliga och ha snabb leveranstid. Med en bra logistiklösning anpassad efter företagets lagerutrymme, kapacitet och resurser kan företag möta behoven.   

– När man anlitar oss på Langebæk är vi med från start, genom hela arbetsprocessen som en förlängd arm. Vi fokuserar på det vi gör bäst; logistik, medan kunden fokuserar på det de gör bäst, säger Anders Bartholin, vd för Langebæk och bland annat logistikkonsult hos Lyko. 

Därför valde Lyko en logistikkonsult 

Med både fysiska butiker, men framför allt en e-handel med marknadens bredaste utbud av skönhet och hudvård är bra logistiklösningar en bärande del av Lykos verksamhet. 

– Anledningen till att vi från start valde en logistikkonsult var helt enkelt för att vi saknade kompentensen in-house. Genom att samarbeta med personer som har erfarenhet av denna typ av projekt och den spetskompetens som krävs, kunde vi säkerställa att projektet blev klart i tid och samtidigt lära oss en hel del längs vägen, säger Anna Persson, Logistikansvarig på Lyko. 

Att ha rätt kompetens är otroligt viktigt för att göra rätt investeringsbeslut. 

Anledningen till att Lyko valde just Langebæk, var att Anna blev rekommenderad att kontakta dem när hon ringde runt till branschkollegor. 

– Från vårt första möte kändes det rätt. Vi har stått inför stora val när vi gått från en manuell till en automatiserad lagerhantering, och Anders och hans kollegor har varit med under hela processen.

Tar vara på varandras spetskompetens

En annan styrka i att välja en logistikkonsult från Langebæk är den flexibilitet och breda kunskap de bidrar med. Det är svårt för endast en person att sitta på all kunskap, men i och med ett helt team på Langebæk med olika spetskompetenser kan de ta hjälp av varandra för att möta varje specifikt behov hos kunden.  

– Det kanske kostar lite mer med en konsult än att ha en person in-house men det finns ett stort mervärde att få, avslutar Anders Bartholin. 

Om Langebæk

Langebæk har över 40 års erfarenhet av rådgivning inom lager, logistik och SCM. De har levererat exceptionella lösningar för över 2 000 projekt till över 300 skandinaviska och europeiska kunder. 

Langebæk har kontor i Danmark, Sverige och Norge. Teamet består av 32 dedikerade medarbetare.

Läs mer på langebaek.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Langebæk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?