1515

Centerpartiet öppnar för diskussioner om AF-reformen

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson tror inte att hotet om misstroende kommer grusa reformen av Arbetsförmedlingen. Däremot stänger han inte dörren för att diskutera bärande delar av reformen.

Centerpartiets vikarierande partiledare ser Moderaternas och Kristdemokraternas utspel, att hänga på Vänsterpartiets väg mot misstroende, som en vilja att diskutera och förhandla.
Centerpartiets vikarierande partiledare ser Moderaternas och Kristdemokraternas utspel, att hänga på Vänsterpartiets väg mot misstroende, som en vilja att diskutera och förhandla.Foto:Jessica Gow/TT

Centerpartiets vikarierande partiledare är inte rädd för att hotet om att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kan grusa planerna på att reformera Arbetsförmedlingen.

Partiets förste vice partiledare och gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson, som vikarierar som partiledare för Annie Lööf sedan hon nyligen fött barn, ser snarare positivt på att Moderaterna och Kristdemokraternas besked under torsdagen.

”De står fast vid vad de tidigare har sagt, det vill säga att det här ska ske en kraftfull reformering. Sedan hade de synpunkter på detaljer. Vad gäller tidsplanen så är inte vi heller intresserade av att hafsa igenom en reform”, säger han.

Anders W Jonsson tror inte att hotet om att avsätta arbetsmarknadsministern kommer att förverkligas. 

Snarare ser han Moderaternas och Kristdemokraternas utspel, att hänga på Vänsterpartiets väg mot misstroende, som en vilja att diskutera och förhandla.

”Det var inte det som signalerades här, det var ett intresse från M och KD att faktiskt vara med och diskutera reformen”, säger han.

En del i KD, M och V:s krav är att LOV, lagen om valfrihet, inte ska få styra Arbetsförmedlingens verksamhet när reformen genomförs.

Det kravet öppnar Anders W Jonsson för att diskutera.

”Orsaken till att vi sagt att LOV är viktigt det är tanken att det är den arbetslösa som ska kunna fatta beslutet, men den frågan får man väl sätta sig ner och titta på.”

Du kan tänka dig diskutera den frågan?

Ja, jag menar vi har precis fått reda på vad kraven är. Då får vi analysera det.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?