1515
Annons

Centerpartiet öppnar för diskussioner om AF-reformen

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson tror inte att hotet om misstroende kommer grusa reformen av Arbetsförmedlingen. Däremot stänger han inte dörren för att diskutera bärande delar av reformen.

Centerpartiets vikarierande partiledare ser Moderaternas och Kristdemokraternas utspel, att hänga på Vänsterpartiets väg mot misstroende, som en vilja att diskutera och förhandla.
Centerpartiets vikarierande partiledare ser Moderaternas och Kristdemokraternas utspel, att hänga på Vänsterpartiets väg mot misstroende, som en vilja att diskutera och förhandla.Foto:Jessica Gow/TT

Centerpartiets vikarierande partiledare är inte rädd för att hotet om att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kan grusa planerna på att reformera Arbetsförmedlingen.

Partiets förste vice partiledare och gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson, som vikarierar som partiledare för Annie Lööf sedan hon nyligen fött barn, ser snarare positivt på att Moderaterna och Kristdemokraternas besked under torsdagen.

”De står fast vid vad de tidigare har sagt, det vill säga att det här ska ske en kraftfull reformering. Sedan hade de synpunkter på detaljer. Vad gäller tidsplanen så är inte vi heller intresserade av att hafsa igenom en reform”, säger han.

Anders W Jonsson tror inte att hotet om att avsätta arbetsmarknadsministern kommer att förverkligas. 

Snarare ser han Moderaternas och Kristdemokraternas utspel, att hänga på Vänsterpartiets väg mot misstroende, som en vilja att diskutera och förhandla.

”Det var inte det som signalerades här, det var ett intresse från M och KD att faktiskt vara med och diskutera reformen”, säger han.

En del i KD, M och V:s krav är att LOV, lagen om valfrihet, inte ska få styra Arbetsförmedlingens verksamhet när reformen genomförs.

Det kravet öppnar Anders W Jonsson för att diskutera.

”Orsaken till att vi sagt att LOV är viktigt det är tanken att det är den arbetslösa som ska kunna fatta beslutet, men den frågan får man väl sätta sig ner och titta på.”

Du kan tänka dig diskutera den frågan?

Ja, jag menar vi har precis fått reda på vad kraven är. Då får vi analysera det.


Innehåll från South PoleAnnons

Klimatkompensation är inte att köpa sig fri från sitt klimatansvar

Klimatkompensation är en del i utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Med hjälp av finansieringen som klimatkompensering innebär kan nya klimatprojekt utvecklas för att minska klimatpåverkan. Jens Olejak, VD för South Pole Sweden och Head Climate Solutions Nordics, menar på vikten av att inte se klimatkompensation som en pappersprodukt utan som vad det är – ett medel för att finansiera projekt för att minska eller binda koldioxid.

– Det finns en felaktig uppfattning om att klimatkompensation betyder att man köper sig fri från sitt klimatansvar. Men det kunde inte vara längre från sanningen, säger Jens. Rätterna som köps vid klimatkompensation möjliggör utvecklingen av klimatprojekt för att öka omställningen mot ett koldioxidsnålt samhälle.

För att nå NettoNoll som företag är det viktigt att ha med klimatkompensation som en del av sin klimatstrategi. Oavsett vilken verksamhet man verkar inom kommer företagens utsläppsreduktioner inte vara tillräckliga för att nå NettoNoll i linje med SBT och Parisavtalet. 

– Våra kunder har väldigt ambitiösa målsättningar kopplade till sin klimatstrategi. För att nå sina mål behöver de även klimatkompensera. Oavsett verksamhet kommer ett visst utsläpp att ske, även om man är duktig på att minska dessa. Men målsättningen är såklart att behovet av klimatkompensering ska minska över tid.

Tack vare klimatkompensering kan utvecklingsländer vara med på resan mot ett koldioxidsnålt samhälle och bidra till klimatomställningen. South Pole har utvecklat över 800 projekt sedan starten 2006, där projekt kopplade till bindning av koldioxid via naturbaserade lösningar, men även tekniska innovationer, just nu har stort fokus. Det är även viktigt att undvika framtida utsläpp genom exempelvis projekt för förnybar energi, i vilket South Pole har spelat en stor roll de senaste 15 åren.

Som den enda aktiva projektutvecklaren i Norden har South Pole möjlighet att ta ett helhetsgrepp åt sina kunder i deras klimatstrategiarbete. Med kompetens inom både strategiskt stöd och utveckling av hållbara projekt som gör skillnad för klimatet och projektets närområde ger South Pole tydliga resultat för sina kunder.

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ständigt ökar, för att möta marknadens behov utökar vi nu därför organisationen med nya kompetenser. Klimat och hållbarhet är en av de viktigaste frågorna vi har framför oss, och vi har betydligt mindre tid på oss än vi räknat med för att göra de klimatförbättringar som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Det är dags att agera!

South Poles uppdrag
South Pole effektiviserar och driver på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med ett globalt team, med över 800 sociala entreprenörer, utvecklas innovativa skräddarsydda lösningar för att möta organisationers och samhällsstrukturens behov. South Pole är experter inom den snabbt föränderliga klimatpolitiken och dess regelverk. 

Till South Pole Swedens erbjudande

Mer från South Pole

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med South Pole och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?