1515

Centerpartiet nobbar platt skatt: "Ett rött skynke"

Centerpartiets stämma beslutade att partiet ska driva frågan om en ny bred skattereform. Men Centerstudenternas och Cufs krav på platt skatt fick nobben.

”Om vi använder oss av begreppet platt skatt då är det inget annat vi får prata. Det här är ett rött skynke för väldigt många”, sa riksdagsledamoten Emil Källström (C) från talarstolen.

Emil Källström.
Emil Källström.Bild:Jonas Ekströmer/TT

Stämman antog partiledningens förslag om att verka för en skattereform som bland annat sänker skattekvoten och ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Centerns ingångsvärden i en blocköverskridande förhandling om skatter är att skattekvoten i ett första steg ska sikta mot samma nivå som OECD-snittet, enligt Emil Källströms tidigare besked till Di. Skillnaden är idag cirka 9 procentenheter, enligt senast tillgängliga statistik.

Också Annie Lööf har siktet inställt på sänkta skatter.

”Jag utgår ifrån att man ser att för svensk konkurrenskraft för Sverige, tillväxt för svenska jobb, för den gigantiska integrationsutmaningen så behöver man göra kraftfulla förändringar så att inte Sverige ska halka efter då borde även ansvarsfulla socialdemokrater vilja sänka skattetrycket", sa Annie Lööf till Di på torsdagen.

Andra frågor som resulterade i en livlig debatt på stämman på fredagen var frågan om en sockerskatt, som fick avslag, och förslaget från Centerkvinnorna att det statliga riskkapitalet skulle styras mot verksamheter med jämställda bolagsstyrelser. Också det förslaget fick avslag vid voteringen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?