1515

Centerpartiet höjer tonen – kräver branschstöd: ”Risk för konkursvåg”

En pandemilag, kortare väntetider och mer stöd är några av kraven från oppositionen. Samtidigt kommer allt mer högljudda krav på riktade branschstöd. Centerpartiets partiledare Annie Lööf hör till dem som svängt i frågan. 

”Nu är läget så akut att det krävs riktade branschstöd”, säger en ”oerhört irriterad” Annie Lööf. 

Foto:Pontus Lundahl/TT, Pontus Lundahl/TT

Regeringen agerar för långsamt både för att stoppa smittspridningen men också för att rädda företag från att gå under när restriktionerna slår hårt mot många branscher, anser Centerledaren Annie Lööf. 

”Det är risk för konkursvåg och oerhört många arbetslösa i vissa branscher. Många företagare jag har pratat med senaste veckan sover knappt”, säger hon. 

Partiet har tidigare backat upp regeringens syn att generella stöd är bättre, då de är enklare och gör att företag slipper falla mellan stolarna. Nu kommer nya besked. 

”Nu är läget så akut att det krävs riktade branschstöd till dem som drabbas. Det kan göras på olika sätt bland annat genom borttagna arbetsgivaravgifter för drabbade branscher”, säger Annie Lööf, som inte tycker att helgens besked om förlängt omställningsstöd och tidigarelagda skatteanstånd räcker. 

Framför allt handlar det om besöksnäringen, handeln och transportsektorn, påpekar Annie Lööf. 

Du nämner tre branscher, men om fler ställer sig på kö?
”Det finns säkert fler. Det får man ha en dialog om”, säger hon. 

KD och SD har tidigare krävt olika former av riktade stöd.
”Det kan vara restaurang, resor, persontransporter, gym”, säger KD:s ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed. 

Också Moderaterna öppnar nu den här dörren på glänt.  

”Jag tror definitivt inte man ska utesluta det”, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson i Moderaterna, som i första hand vill se en återgång till vårens mer generösa nivåer i befintliga stöd. 

Såväl M, KD och C är samtidigt bekymrade över de långa väntetiderna i dagens stödsystem. 

Folkhälsomyndighetens uppmaningar att avstå mellandagsrea har väckt starka reaktioner inom handeln för att vara oprecisa. Pandemilagen, som skulle göra det möjligt att stänga köpcentrum vid trängsel, måste snabbas på ytterligare enligt M, som vill sammankalla riksdagen på tisdagen. 

”Ska man minska smittspridningen på allvar kan man inte bara uppmana folk att inte gå och handla, då måste man stänga köpcentrat och sedan ersätta de handlarna”, säger Elisabeth Svantesson. 

Nyligen krävde Tyskland, Danmark, Tjeckien och Österrike att EU-kommissionen medger mer generösa stöd än i dag. Det är ett krav Sverige borde ställt sig bakom menar Annie Lööf. 

”Jag blir så besviken att regeringen inte tillsammans med dessa tunga länder pressar på EU-kommissionen. Tänk vilken kraft om de skrivit under denna mycket tydliga och vassa skrivelse”, säger Annie Lööf. 

Enligt Svenskt Näringsliv medger EU redan i dag mer generösa omställningsstöd för företag med färre än 50 anställda och en omsättning under 100 Mkr, vilket skulle kosta cirka 2 miljarder. 

”Då är det viktigt att regeringen gör detta”, säger Annie Lööf. 

Di har sökt näringsminister Ibrahim Baylan och finansminister Magdalena Andersson. Den senare pekar i ett skriftligt uttalande på flera stöd går till de mest utsatta branscherna och att regeringen kommer driva en ”tydlig linje” för att dagens stöd och förstärkta stöd ska vara förenligt med EU:s regler. 

 

 

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?