Centerpartiet har nyckelroll i ny friskolestrid

Förslaget att slopa kösystem till friskolor som lades fram i en utredning i våras splittrar riksdagens partier, rapporterar Sveriges Radio. 

Centerpartiet, vars mandat kan avgöra frågan, har inte gett besked hur man ställer sig.
Centerpartiet, vars mandat kan avgöra frågan, har inte gett besked hur man ställer sig.Foto:Jessica Gow/TT

På måndagen är sista dag att lämna remissvar på Björn Åstrands utredning ”En mer likvärdig skola”, som  bland annat föreslår att friskolor inte längre ska få använda kötid som urvalsgrund, att det införs ett nationellt och obligatoriskt skolval administrerat av Skolverket och att kommuner får göra avdrag på skolpengen för sina merkostnader. 

Utredaren Björn Åstrand menar att kösystem bidrar till en segregerad skola. 

”Det är ett oerhört stort ansvar för dem som nu hävdar att man inte kan ta bort köerna”, säger han till Sveriges Radio. 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom förslaget, medan Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna är emot, enligt Sveriges Radio.

Moderaterna vill hellre se ett system med en åldersgräns för när man tidigast får ställa sig i kö, enligt partiets skolpolitiska talesperson Kristina Axén Olin till SR. 

”Vi tror att det är bättre med en kö som mera speglar det val man egentligen vill ha än att man strategiskt ställer sitt barn i kö redan på BB”, säger hon till Sveriges Radio. 

Liberalerna anser att köer bör få finnas kvar. Centerpartiet, vars mandat kan avgöra frågan, har inte gett besked hur man ställer sig. 

”Vi kommer att återkomma inom kort”, säger Fredrik Christensson (C), ledamot i utbildningsutskottet. 

På måndag går remisstiden ut. 

Academedia är mer positiv än sin egen intresseorganisation på flera punkter. Man vill att kösystemet ska reformeras - men inte avskaffas - och är för ett allmänt skolval och särskilda kvoter för bland annat nyanlända. Men, utredaren går allt för långt, anser vd Marcus Strömberg. 

”Möjligheterna att välja skola kommer radikalt att försämras. Sedan tror jag inte att det behöver betyda så mycket för Academedia, men jag tror inte att det är bra för Sverige”, säger han på frågan vad det betyder om utredarens förslag blir verklighet. 

Hur förslaget skulle påverka Academedia ekonomiskt är han först ovillig att svara på. 

”Det här är inte en fråga om lönsamhet för oss, det är en fråga om samhällsuppdraget”, säger han men lägger sedan ett centralt skolvalssystem i den positiva vågskålen och effekterna av en ändrad skolpeng i båda. 

S, V; MP för, M, KD SD mot. Om frågan ligger i Centerpartiets händer är det goda nyheter, spår han. 

”Centerpartiet är verkligen för fristående skolor. De är för det fria skolvalet och för en starkt decentraliserad struktur”, säger han. 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?