1515
Annons

Centerpartiet har nyckelroll i ny friskolestrid

Förslaget att slopa kösystem till friskolor som lades fram i en utredning i våras splittrar riksdagens partier, rapporterar Sveriges Radio. 

Centerpartiet, vars mandat kan avgöra frågan, har inte gett besked hur man ställer sig.
Centerpartiet, vars mandat kan avgöra frågan, har inte gett besked hur man ställer sig.Foto:Jessica Gow/TT

På måndagen är sista dag att lämna remissvar på Björn Åstrands utredning ”En mer likvärdig skola”, som  bland annat föreslår att friskolor inte längre ska få använda kötid som urvalsgrund, att det införs ett nationellt och obligatoriskt skolval administrerat av Skolverket och att kommuner får göra avdrag på skolpengen för sina merkostnader. 

Utredaren Björn Åstrand menar att kösystem bidrar till en segregerad skola. 

”Det är ett oerhört stort ansvar för dem som nu hävdar att man inte kan ta bort köerna”, säger han till Sveriges Radio. 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom förslaget, medan Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna är emot, enligt Sveriges Radio.

Moderaterna vill hellre se ett system med en åldersgräns för när man tidigast får ställa sig i kö, enligt partiets skolpolitiska talesperson Kristina Axén Olin till SR. 

”Vi tror att det är bättre med en kö som mera speglar det val man egentligen vill ha än att man strategiskt ställer sitt barn i kö redan på BB”, säger hon till Sveriges Radio. 

Liberalerna anser att köer bör få finnas kvar. Centerpartiet, vars mandat kan avgöra frågan, har inte gett besked hur man ställer sig. 

”Vi kommer att återkomma inom kort”, säger Fredrik Christensson (C), ledamot i utbildningsutskottet. 

På måndag går remisstiden ut. 

Academedia är mer positiv än sin egen intresseorganisation på flera punkter. Man vill att kösystemet ska reformeras - men inte avskaffas - och är för ett allmänt skolval och särskilda kvoter för bland annat nyanlända. Men, utredaren går allt för långt, anser vd Marcus Strömberg. 

”Möjligheterna att välja skola kommer radikalt att försämras. Sedan tror jag inte att det behöver betyda så mycket för Academedia, men jag tror inte att det är bra för Sverige”, säger han på frågan vad det betyder om utredarens förslag blir verklighet. 

Hur förslaget skulle påverka Academedia ekonomiskt är han först ovillig att svara på. 

”Det här är inte en fråga om lönsamhet för oss, det är en fråga om samhällsuppdraget”, säger han men lägger sedan ett centralt skolvalssystem i den positiva vågskålen och effekterna av en ändrad skolpeng i båda. 

S, V; MP för, M, KD SD mot. Om frågan ligger i Centerpartiets händer är det goda nyheter, spår han. 

”Centerpartiet är verkligen för fristående skolor. De är för det fria skolvalet och för en starkt decentraliserad struktur”, säger han. 

 

 

 


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?