Centerpartiet besviket: ”Synd för svensk energipolitik”

Centerpartiet beklagar M och KD:s beslut om att lämna energiöverenskommelsen. Partiet är inte säkert på om man vill delta i de möten som den borgerliga duon vill ha med riksdagens samtliga partier för att skapa en ny överenskommelse.

Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin.
Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin.Foto:Janerik Henriksson/TT

Moderaternas och Kristdemokraternas besked att partierna lämnar energiöverenskommelsen får Centerpartiet att ilskna till.

”Jag tycker att det är beklagligt. Det var tre år sedan vi fick långsiktiga spelregler som alla var överens om, som branschen har välkomnat. Ändå väljer Moderaterna och Kristdemokraterna att lämna. Det är synd för svensk energipolitik att vi inte kan hålla ihop det här”, säger Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin.

Centern tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet står nu ensamma kvar i överenskommelsen om svensk energipolitik.

M och KD har sagt att man kommer att försöka samla alla partier i riksdagen för att diskutera energifrågorna framöver. 

Rickard Nordin uppger att han inte kan ge svar på om han och Centerpartiet kommer att dyka upp på sådana samtal i dagsläget.

”Det är regeringen som styr landet och energipolitiken, det gör inte delar av oppositionen i riksdagen. Så fungerar inte energisamtal”, säger han.

Så du kommer inte att gå på möten som M och KD bjuder in till i energifrågan?
”Det återstår att se. Jag ser att den som måste leda sådana samtal måste vara regeringen eftersom de kan lägga fram propositioner.”

I riksdagen kan partierna i utskotten lägga fram tillkännagivanden för regeringen att ta ställning till.

Energipolitiken är sannolikt en arena där flera tillkännagivanden kommer att komma framöver. Trots det tror Rickard Nordin att vägen framåt är den man genom energiöverenskommelsen, som M och KD lämnat, redan trampat upp.

”Vill man på riktigt diskutera och kompromissa så är det rimligt att man gör det inom ramen för den överenskommelse som man har. Det är den som satt spelreglerna och stabiliteten, det är den som branschen förväntar sig och som näringslivet vill att vi ska fortsätta på”, säger han.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?