Annons

Centerpartiet besviket: ”Synd för svensk energipolitik”

Centerpartiet beklagar M och KD:s beslut om att lämna energiöverenskommelsen. Partiet är inte säkert på om man vill delta i de möten som den borgerliga duon vill ha med riksdagens samtliga partier för att skapa en ny överenskommelse.

Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin.
Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin.Foto:Janerik Henriksson/TT

Moderaternas och Kristdemokraternas besked att partierna lämnar energiöverenskommelsen får Centerpartiet att ilskna till.

”Jag tycker att det är beklagligt. Det var tre år sedan vi fick långsiktiga spelregler som alla var överens om, som branschen har välkomnat. Ändå väljer Moderaterna och Kristdemokraterna att lämna. Det är synd för svensk energipolitik att vi inte kan hålla ihop det här”, säger Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin.

Centern tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet står nu ensamma kvar i överenskommelsen om svensk energipolitik.

M och KD har sagt att man kommer att försöka samla alla partier i riksdagen för att diskutera energifrågorna framöver. 

Rickard Nordin uppger att han inte kan ge svar på om han och Centerpartiet kommer att dyka upp på sådana samtal i dagsläget.

”Det är regeringen som styr landet och energipolitiken, det gör inte delar av oppositionen i riksdagen. Så fungerar inte energisamtal”, säger han.

Så du kommer inte att gå på möten som M och KD bjuder in till i energifrågan?
”Det återstår att se. Jag ser att den som måste leda sådana samtal måste vara regeringen eftersom de kan lägga fram propositioner.”

I riksdagen kan partierna i utskotten lägga fram tillkännagivanden för regeringen att ta ställning till.

Energipolitiken är sannolikt en arena där flera tillkännagivanden kommer att komma framöver. Trots det tror Rickard Nordin att vägen framåt är den man genom energiöverenskommelsen, som M och KD lämnat, redan trampat upp.

”Vill man på riktigt diskutera och kompromissa så är det rimligt att man gör det inom ramen för den överenskommelse som man har. Det är den som satt spelreglerna och stabiliteten, det är den som branschen förväntar sig och som näringslivet vill att vi ska fortsätta på”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?