Annons

Centerns budgetkrav: En miljard till miljön

Centern kräver närmare en miljard till miljötekniksatsningar i den kommande budgeten. På listan finns ett särskilt rot-avdrag för privata investeringar i solceller och laddstolpar.  

Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson i partiet.
Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson i partiet.Foto:Pontus Lundahl/TT

Om en dryg vecka fastställer regeringen budgetutrymmet inför överläggningarna om höstbudgeten som presenteras den 21 september. 

Det ofinansierade reformutrymmet väntas bli stort. Enligt Konjunkturinstitutet kommer det att krävas drygt 70 miljarder i budgetåtgärder för att möte lågkonjunkturen under 2021. 

Förhandlingarna som startade redan före sommaren har gått in i ett intensivt skede. Medan Socialdemokraterna håller korten nära kroppen, duggar kraven duggar tätt från samarbetspartierna på satsningar, företagsstöd och skattesänkningar. 

Nu kräver Centerpartiet ett reformpaket på miljöteknikområdet som beräknas kosta totalt 3 miljarder kronor under de kommande tre åren inför höstbudgeten, varav 850 Mkr nästa år. Paket innehåller satsningar på minusutsläpp, ett grönt avdrag, biodrivmedel och en breddning av industriklivet till fler branscher. 

Får ni igenom det här? 

”Det räknar vi med. Just den här typen av satsningar handlar om att ställa om industri, sådant som både gör klimatskillnad och skapar jobb samtidigt”, säger Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson i partiet. 

2022 anser partiet att ett stödsystem med omvända aktioner för minusutsläpp, så kallad CCS-teknik, kan finnas på plats, men det skulle kräva investeringar på ytterligare 1 miljard under treårsperioden, anser Centern. 

”Vi behöver få igång den här tekniken”, säger Rickard Nordin. 

Partiet vill även fasa ut solcellsstödet och ersätta det med ett grönt avdrag till privatpersoner som installerar exempelvis solceller eller laddningspunkter för elfordon. Avdraget beräknas kosta 600 Mkr på tre år. Samtidigt vill partiet förlänga solcellsstöd till företag för ytterligare 390 Mkr. Det skulle skapa ett enklare system, anser partiet, även om det är till priset av ett krångligare skattesystem. 

Centern driver även att den inhemska tillverkningen av biodrivmedel måste ta fart och föreslår 550 Mkr till det statliga forskningsinstitutet RISE för att snabba på utvecklingen. 

”Vi har fantastiska förutsättningar att producera biodrivmedel. Sverige kan exportera och blir en hub för världsmarknaden”, säger Rickard Nordin. 

Dessutom vill Centern breda industriklivet till fler branscher till en kostnad av 450 Mkr över tre år. 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?