1515

Centerns budgetkrav: En miljard till miljön

Centern kräver närmare en miljard till miljötekniksatsningar i den kommande budgeten. På listan finns ett särskilt rot-avdrag för privata investeringar i solceller och laddstolpar.  

Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson i partiet.
Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson i partiet.Foto:Pontus Lundahl/TT

Om en dryg vecka fastställer regeringen budgetutrymmet inför överläggningarna om höstbudgeten som presenteras den 21 september. 

Det ofinansierade reformutrymmet väntas bli stort. Enligt Konjunkturinstitutet kommer det att krävas drygt 70 miljarder i budgetåtgärder för att möte lågkonjunkturen under 2021. 

Förhandlingarna som startade redan före sommaren har gått in i ett intensivt skede. Medan Socialdemokraterna håller korten nära kroppen, duggar kraven duggar tätt från samarbetspartierna på satsningar, företagsstöd och skattesänkningar. 

Nu kräver Centerpartiet ett reformpaket på miljöteknikområdet som beräknas kosta totalt 3 miljarder kronor under de kommande tre åren inför höstbudgeten, varav 850 Mkr nästa år. Paket innehåller satsningar på minusutsläpp, ett grönt avdrag, biodrivmedel och en breddning av industriklivet till fler branscher. 

Får ni igenom det här? 

”Det räknar vi med. Just den här typen av satsningar handlar om att ställa om industri, sådant som både gör klimatskillnad och skapar jobb samtidigt”, säger Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson i partiet. 

2022 anser partiet att ett stödsystem med omvända aktioner för minusutsläpp, så kallad CCS-teknik, kan finnas på plats, men det skulle kräva investeringar på ytterligare 1 miljard under treårsperioden, anser Centern. 

”Vi behöver få igång den här tekniken”, säger Rickard Nordin. 

Partiet vill även fasa ut solcellsstödet och ersätta det med ett grönt avdrag till privatpersoner som installerar exempelvis solceller eller laddningspunkter för elfordon. Avdraget beräknas kosta 600 Mkr på tre år. Samtidigt vill partiet förlänga solcellsstöd till företag för ytterligare 390 Mkr. Det skulle skapa ett enklare system, anser partiet, även om det är till priset av ett krångligare skattesystem. 

Centern driver även att den inhemska tillverkningen av biodrivmedel måste ta fart och föreslår 550 Mkr till det statliga forskningsinstitutet RISE för att snabba på utvecklingen. 

”Vi har fantastiska förutsättningar att producera biodrivmedel. Sverige kan exportera och blir en hub för världsmarknaden”, säger Rickard Nordin. 

Dessutom vill Centern breda industriklivet till fler branscher till en kostnad av 450 Mkr över tre år. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?