ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Centern vill stoppa flygskatt

  • Foto: Jesper Frisk

Centerpartiet riktar hård kritik mot regeringens flygskatt och kommer nu att agera i riksdagens trafikutskott för att försöka stoppa skatten.

Centerpartiet riktar hård kritik mot regeringens flygskatt och kommer nu att agera i riksdagens trafikutskott för att försöka stoppa skatten.

På onsdagen presenterar regeringens utredare sitt förslag till en ny flygskatt. Skatten väcker starka känslor och behövs enligt förespråkarna för att minska utsläppen.

Samtidigt hävdar kritikerna att skatten slår mot jobb och företagande, inte minst utanför våra storstäder. 

Centerpartiet driver på för att stoppa flygskatten och kommer under tisdagen att lyfta frågan i riksdagens trafikutskott.

Målet är att samla en majoritet bakom ett utskottsinitiativ eller en skrivning i utskottsbetänkandet, där regeringen uppmanas att söka internationella lösningar istället för att införa en nationell flygskatt. 

”Jag bedömer att det finns goda förutsättningar att vi får en majoritet med oss”, säger Anders Åkesson, partiets transportpolitiska talesperson. 

Såväl alliansen och Sverigedemokraterna säger nej flygskatten och som Di rapporterade i förra veckan är även många S-kommunalråd kritiska. 

Centerpartiets förhoppning är att initiativet i riksdagen ska leda till att regeringen drar tillbaka planerna på en flygskatt. 

”Om regeringen får ett tillkännagivande från en majoritet i riksdagen är det en väldigt tung signal, då är det en ren obstruktion från regeringens sida om man fortsätter”, säger Anders Åkesson.

På onsdagen håller trafikutskottet ett extra sammanträde, där infrastrukturminister Anna Johansson (S) deltar.

Tyck till