1515

Centern vill reglera nätläkarna – ”det är ett orimligt förbud”

Centerpartiet vill strama upp hanteringen och finansieringen av nätläkare.

Centerstämman har beslutat att de ska ingå i samma ersättningssystem som övrig vård, nå alla och bli en ekonomiskt hållbar vårdform.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson.
Centerns gruppledare Anders W Jonsson.Foto:Janerik Henriksson/TT; Jessica Gow/TT

Virtuella vårdcentraler med nätläkare har ökat kraftigt de senaste åren. De har fungerat som en avlastning för primärvården men också kritiserats för onödiga läkarbesök som tar resurser från primärvården.

Det här vill Centerpartiet komma åt genom en reglering av verksamheten. Patienternas rättigheter ska säkras, verksamheten ska nå alla invånare och vara ”ekonomiskt hållbar”.

”Vi ser att de har tillfört otroligt mycket, men de måste integreras i den ordinarie sjukvården. Där finns det olika vägar framåt men vi har inte tagit ställning till exakt hur man ska göra”, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till TT. 

TT: Ni pratar om en ekonomiskt hållbar vårdform.

”I dag går det på så kallad utomlänsvård, och vi ser att det här bör infogas i det ordinarie ekonomiska systemet. Men vi är inte beredda att gå hårt fram här, för då är risken att patienter inte får tillgång till digitala vårdgivare och det är vi inte beredda att göra”, säger Jonsson.

Det blev ingen stridsfråga på centerstämman. Det blev däremot frågan om ifall kommunerna ska få anställa egna läkare i äldreomsorgen. I dag får kommunerna inte göra det. En motion från Centerkvinnorna om att det borde vara möjligt fick avslag från partistyrelsen och även av stämman.

”Det är ett orimligt förbud. Det är dags att genomföra en förändring så att lagen åtminstone gör det möjligt för kommuner att anställa läkare”, sade Malin Bergman från Centerkvinnor.

Hon fick understöd av Gustav Hemming från Stockholms stad.

”Släpp sargen och det regionala läkarmonopolet. Låt läkaren komma till mamma i stället för att tvinga mamma till vården. Kommunala läkare kan stärka hela äldreomsorgens kompetens, det kommer att avlasta regionerna”, sade han.

Men Tom Silverklo, regionråd från Jämtland, höll inte med.

”Vi kan inte splittra upp primärvården mera. I så fall ska vi lägga hela primärvården på kommunerna”, sade han.

”Problemet är att det inte finns fler läkare”, sade Mattias Larsson från partistyrelsen.

Centerstämman antog partistyrelsens vårdprogram utan några avgörande förändringar.

Äldre ska inte ständigt behöva möta nya människor i äldreomsorgen. Målet bör vara max tio medarbetare per hemtjänsttagare. Centerpartiet vill också se en lag om rätt till fast omsorgskontakt för hemtjänstmottagare.

Äldre ska möta utbildad personal inom äldreomsorgen. Utbildning för omsorg och omvårdnad ska krävas för anställning i äldreomsorg och senast 2030 ska alla som arbetar med omvårdnad inom svensk äldreomsorg minst ha en undersköterskeutbildning. 

Centern vill se ett nationellt system för småskalig hälso- och sjukvård i glesbygd och i socioekonomiskt utsatta områden som samfinansieras mellan staten och regionerna.

Kommuner ska i ett krisläge få rätt att under en begränsad tid kunna neka tillfälligt boende hemtjänst.

Flera ombud efterfrågade ett program för tandvård, men det vann inte stämmans gehör.

Centerstudenternas förslag om att svensk sjukvård ska bli försäkringsfinansierad med obligatoriska, privata sjukvårdsförsäkringar vann inte heller stämmans gillande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?