Centern vill lära av New York-polisen

Sverige bör lära av New York för att hejda den våldsamma kriminaliteten, anser Centerpartiet och föreslår nolltolerans mot småbrott.

"Vi vill, med start i vissa områden, ställa krav på snabba och precisa ingripanden även mot småbrott", säger Annie Lööf till TT.

Genom att på ett tidigt stadium markera mot även mindre brott vill partiet sätta stoppa utvecklingen mot grövre kriminalitet. Men New York-modellen har kritiserats för att det saknas vetenskapliga bevis för att dess aggressiva polismetoder mot enskilda avvikande, som berusade personer och bråkiga tonåringar, minskar brottsligheten. Annie Lööf är medveten om kritiken.

"Vi har valt vissa delar av modellen som fungerar eftersom vi sett att alla inte gör det."

Förutom nolltolerans mot småbrott handlar det om tydlig resultatuppföljning, ökad samverkan mellan privat och offentlig sektor där alla hjälps åt att ta ansvar för sitt närområde, ansvarsutkrävande av chefer och ett minskat utanförskap.

Annie Lööf poängterar att man inte är ute efter att organisera om polisen.

"Det vi föreslår handlar om ett förändrat arbetssätt. Men för att det här ska bli verklighet krävs fler kollegor, bättre verktyg och bättre arbetsvillkor."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?