ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Offentliga affärer

Centern vill lånefinansiera stambanor

Centern vill att stambanor för svenska höghastighetståg ska kunna finansieras med lån, skriver partiföreträdare med partiledare Annie Lööf i spetsen, på DN Debatt.

Ett separat offentligägt bolag ska kunna lånefinansiera med svenska staten som garant, enligt förslaget.

"Ska vi klara jobben, skapa goda förutsättningar för företagande och få ett Sverige som håller ihop krävs en fungerande järnväg i hela landet. Annars riskerar Sverige att dras isär ytterligare", skriver Centerns Annie Lööf, Emil Källström och Anders Åkesson.

Centern tycker att frågan om stambanor för höghastighetståg har fastnat i ett dödläge i den politiska debatten, men skriver att historien har lärt oss att länder som inte har modern infrastruktur halkar efter.

2014 gick Alliansen till val på bland annat höghastighetsbanor. I våras meddelade Liberalerna att partiet inte längre ser projektet som realistiskt och i oktober backade även Moderaterna i frågan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer