Annons

Centern vill införa hemvärn mot cyberattacker

Cyberattackerna ökar, både mot myndigheter och företag, enligt TV4 Nyheterna.

"Vi pratar om 10.000 attacker per månad", säger Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson (C).

Nu vill Centerpartiet införa ett hemvärn mot sådana attacker. Förslaget är att engagera it-experter som frivilligt ska hjälpa till att spåra och stoppa cyberattacker mot Sverige.

"Vi ser att väldigt många som är duktiga på it-frågor i samhället är beredda att engagera sig", säger Daniel Bäckström till TV4 Nyheterna.

Säkerhetsexperten Per Hellqvist tycker att Centerförslaget är vällovligt, men tillägger att det råder brist på it-expertis.

"Vi behöver mobilisera all förmåga som vi har för att kunna hjälpa till och skydda landet", säger han till TV4 Nyheterna.

Centerpartiet ska försöka få med sig försvarsberedningen på att utreda förslaget om cyberhemvärn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?