ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Centern och Liberalerna vill att AF-chefen sparkas

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT
  • Foto: Jonas Eng

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg borde bytas ut och myndigheten borde så fort som möjligt få en ny ledning. 

Det anser Centerpartiet och Liberalerna.

Tidigare i veckan gick Martin Ådahl, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, ut i Di och riktade hård kritik mot Arbetsförmedlingens beslut att lägga ned 130 kontor runt om i landet.

Och på torsdagen fick han uppbackning av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, då hon i en intervju med Sveriges radio sa att generaldirektören Mikael Sjöberg tagit ett förhastat beslut.

Nu går Martin Ådahl ett steg längre och säger att det behövs en ny chef för Arbetsförmedlingen, något SVT var först med att berätta.

”Tyvärr har vi nått en punkt när det inte är hållbart längre”, säger Martin Ådahl till Di.

”Centerpartiet tror att det är nödvändigt med en ny chef för Arbetsförmedlingen för att kunna genomföra den här omgörningen på det sätt som vi är överens om i Januariavtalet”, fortsätter han.

Martin Ådahl beskriver det som en ”väldig oreda” i organisationen på Arbetsförmedlingen och hoppas nu på en snabb en förändring.

”Det är problem på många olika plan i organisationen och det är nog lika bra att man får en nystart med en ny ledning som fort som möjligt”, säger han.

Martin Ådahl har tidigare sagt att det kommer att behöva göras besparingar på Arbetsförmedlingen, men inte på det sätt som myndigheten själv har föreslagit. Framför allt måste man säkra en lokal närvaro i hela landet, anser han.

”Arbetsförmedlingen ska finnas närvarande hos alla på plats, man ska alltid kunna boka möte i sin egen kommun och inte behöva åka många mil för att träffa Arbetsförmedlingen”, sa han till Di tidigare i veckan.

Även Liberalerna instämmer i kritiken och kräver att Mikael Sjöberg avgår.

”När kritiken blir för hård bör generaldirektören fundera på om han är rätt person. Han har uppenbarligen inte lyckats att vända utvecklingen och se till att människor kommer ut i arbete. Därför menar jag att det bör vara någon annan som ska leda det viktiga förändringsarbete vi har framför oss”, säger Gulan Avci (L) som är förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet till SVT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer