ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Centern attackerar M och KD – Vänsterpartiet jublar

  • Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna överger sin borgerliga grundsyn, enligt Centerns vikarierade partiledare Anders W Jonsson. ”De krokar arm med Vänsterpartiet och kräver höjda skatter för att finansiera välfärden”, säger han. 

För Centerpartiet var M, V och KD:s budgetbesked om 7,5 miljarder till välfärden - som snabbt fick grönt ljus av SD - ett tungt slag. En av de bärande delarna av finansieringen är att skrota Centerns kanske viktigaste seger i januariavtalet, nämligen sänkta arbetsgivaravgifter riktade mot unga och nyanlända - det så kallade ingångsavdraget. 

”Det här handlar väldigt mycket om småföretag och dessutom en skattehöjning som drabbar dem som står längst bort från arbetsmarknaden”, säger Anders W Jonsson. 

”Det här är en dag att fira för Vänsterpartiet att de har fått Moderaterna att köpa deras ekonomiska politik”, säger han vidare. 

Men beskedet innebär inte att januariavtalet måste omförhandlas, enligt Anders W Jonsson. 

”Vi har fått igenom väldigt mycket av vår politik i Januariavtalet.”

”Det som händer nu är att riksdagen har skapat en majoritet för att höja skatten på jobb och företagande. Det har ingen koppling till Januariavtalet”, säger han. 

De sänkta arbetsgivaravgifterna i ingångsavdraget, skulle växa till närmare 5 miljarder nästa år. Men Ulla Andersson, Vänsterpartiet, menar att onsdagens besked är en viktig markering även framåt. 

”Vi har frigjort ett stort utrymme för att kunna satsa på välfärden kommande år” , säger hon.  

Enligt januariavtalet ska Vänsterpartiet inte ha inflytande på den politiska inriktningen i Sverige. Det är inte en korrekt beskrivning av verkligheten, enligt Ulla Andersson. 

”Nu har vi lyckats stoppa kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen och sett till att det kommer 7,5 miljarder till välfärden. Det säger det mesta. Det är pengar som behövs och det var vårt ansvar att ta”, säger hon. 

Vem bestämmer i svensk politik i dag?
”Vänsterpartiet har stort inflytande och det tycker jag att Vänsterpartiet ska ha - vi har ju en vågmästarroll.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer