1515

Centern: Sänk skattetrycket för folk på landsbygden

Centerpartiet vill förbättra möjligheterna att flytta till landsbygden genom att skriva av studieskulder för människor som flyttar till en landsbygdskommun.

Skattetrycket föreslås sänkas genom höjt grundavdrag.

Centerpartiet vill skirva av studieskulder för människor som flyttar till en landsbygdskommun.
Centerpartiet vill skirva av studieskulder för människor som flyttar till en landsbygdskommun.Foto:Stina Stjernkvist/TT

”Vi har återigen visat att vi är partiet med en politik för hela landet”, avslutade Centerledaren Annie Lööf stämman i Karlstad.

Sista dagen handlade om landsbygdspolitik. Alla politiska beslut ska "landsbygdssäkras" och statliga jobb ska omlokaliseras till landsbygden snarare än regionala tillväxtcentra. En skatteväxling inom transportsektorn föreslås för att göra det möjligt för människor att leva och verka i hela landet. Reseavdraget ska reformeras och baseras i högre grad på avstånd.

Som vanligt på centerstämmor kommer jaktfrågor upp. Särskilt den ökande vildsvinsstammen oroar. Här vill partiet se ökad jakt, mer professionaliserad och lokalt förankrad viltförvaltning. En särskild viltmyndighet föreslås. Utfodringen av vildsvin ifrågasätts. Samtidigt vill Centern att distributionen och försäljning av vildsvinsskött förenklas genom förenklade regelverk kring trikintester.

Under fyra dagar har ombuden mejslat ut uppdateringar av partiets politik på fem områden: ekonomi, vård, utbildning, klimat och miljö samt landsbygd. Några större bakslag åkte inte partiledningen på, med ett undantag. Beslutet att partiet ska verka för att förbjuda icke medicinsk omskärelse av pojkar gick på tvärs mot vad partiledningen ville och ledde också till de reaktioner som partistyrelsen försökte varna ombuden för.

På det ekonomiska området prioriterades omställning och kompetensutveckling med förslag på fler vuxenutbildnings- och vidareutbildningsinsatser. Ett särskilt Yrkeshögskolelyft föreslås och större drivkrafter för företag att satsa på personalens kompetensutveckling. Gränsen för studiestöd ska höjas från 47 till 60 år.

På det arbetsrättsliga området fortsätter Centern sin liberalisering med förslag att turordningsreglerna generellt ska vara lika för alla och baserade på kompetens, inte anställningstid. För nyanlända föreslås ett intensivår för snabbare introduktion i samhället.

På vårdområdet föreslås ett fritt sjukhusval, som innebär att patienter ska ha rätt att fritt välja även slutenvård i hela landet. En ny primärvårdsreform ska genomföras med målet att 90 procent av befolkningen ska ha fast vårdkontakt. Här ville partistyrelsen ha läkarkontakt, men fick nöja sig med vårdkontakt.

På skolområdet framhålls kunskapsfokus, flit och ansvarstagande och respektfulla elever. Lärarens roll och auktoritet ska stärkas och straff för hot och våld mot dessa skärpas. Ett nederlag för partistyrelsen blev dock att Centern ska vara mot ordningsomdömen.

Nytt på klimatområdet är att sjöfarten och flyget i Sverige ska vara helt fossilfritt 2040. Fossila bränslen i transportsektorn ska fasas ut till 2030 och Sverige ska vara nettoproducent av förnybara drivmedel och världsledande i användning av dessa.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?