Centern attackerar M och KD – Vänsterpartiet jublar

Moderaterna överger sin borgerliga grundsyn, enligt Centerns vikarierade partiledare Anders W Jonsson. ”De krokar arm med Vänsterpartiet och kräver höjda skatter för att finansiera välfärden”, säger han. 

Foto:Christine Olsson/TT

För Centerpartiet var M, V och KD:s budgetbesked om 7,5 miljarder till välfärden - som snabbt fick grönt ljus av SD - ett tungt slag. En av de bärande delarna av finansieringen är att skrota Centerns kanske viktigaste seger i januariavtalet, nämligen sänkta arbetsgivaravgifter riktade mot unga och nyanlända - det så kallade ingångsavdraget. 

”Det här handlar väldigt mycket om småföretag och dessutom en skattehöjning som drabbar dem som står längst bort från arbetsmarknaden”, säger Anders W Jonsson. 

”Det här är en dag att fira för Vänsterpartiet att de har fått Moderaterna att köpa deras ekonomiska politik”, säger han vidare. 

Men beskedet innebär inte att januariavtalet måste omförhandlas, enligt Anders W Jonsson. 

”Vi har fått igenom väldigt mycket av vår politik i Januariavtalet.”

”Det som händer nu är att riksdagen har skapat en majoritet för att höja skatten på jobb och företagande. Det har ingen koppling till Januariavtalet”, säger han. 

De sänkta arbetsgivaravgifterna i ingångsavdraget, skulle växa till närmare 5 miljarder nästa år. Men Ulla Andersson, Vänsterpartiet, menar att onsdagens besked är en viktig markering även framåt. 

”Vi har frigjort ett stort utrymme för att kunna satsa på välfärden kommande år” , säger hon.  

Enligt januariavtalet ska Vänsterpartiet inte ha inflytande på den politiska inriktningen i Sverige. Det är inte en korrekt beskrivning av verkligheten, enligt Ulla Andersson. 

”Nu har vi lyckats stoppa kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen och sett till att det kommer 7,5 miljarder till välfärden. Det säger det mesta. Det är pengar som behövs och det var vårt ansvar att ta”, säger hon. 

Vem bestämmer i svensk politik i dag?
”Vänsterpartiet har stort inflytande och det tycker jag att Vänsterpartiet ska ha - vi har ju en vågmästarroll.” 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?