ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Centeno tar över i eurogruppen

Mario Centeno vill som nyvald ordförande att eurogruppen fortsätter på den inslagna vägen för att stärka euroområdets ekonomi med inkluderande tillväxt.

Den portugisiske finansministern ville inte se sig som en "anti-åtstramningskandidat". Det sade han vid en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagen, då han valdes till ny ordförande.

Dock kallade den tyske miljöpartistiske europaparlamentarikern Sven Giegold honom "anti-Schäuble" bland euroländernas finansministrar i ett uttalande.

Portugals politik har förkastat åtstramningsdogman från förre tyske finansministern Wolfgang Schäuble, sade Sven Giegold.

Mario Centeno betonade i stället sin vilja att bygga konsensus i eurogruppen.

Vad gäller fördjupningen av EMU sade han att det inte finns någon brist på idéer. Han hänvisade till förslag från EU-kommissionen och Frankrikes president Emmanuel Macron. Det som behövs nu är att arbeta med förslagen och bygga stöd för dem, sade han.

Mario Centeno tillträder den 13 januari inför nästa eurogruppsmöte den 22 januari. Hans mandatperiod är två och ett halvt år.

Han ersätter Nederländernas förre finansminister Jeroen Dijsselbloem, som avgår efter fem år på posten.

Jeroen Dijsselbloem ville inte säga mer om valet än att Mario Centeno har ett enhälligt stöd från alla finansministrar i eurogruppen.

Av de fyra kandidaterna slogs Lettlands finansminister Dana Reizniece-Ozola ut först i omröstningen. Sedan följde Slovakiens finansminister Peter Kazimir och till sist Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna.

ESM-chefen Klaus Regling beskrev Mario Centeno som "en passionerad ekonom".

På en fråga nämnde Jeroen Dijsselbloem Cypernkrisen våren 2013 och Greklandskrisen sommaren 2015 som de svåraste perioderna som ordförande.

"Vi lyckades hålla kvar Grekland i euroområdet. Det var viktigt", sade han.

Skapandet av bankunionen var en tredje viktig händelse under hans fem år vid rodret, tillade han.

Ekonomikommissionär Pierre Moscovici uppmanade honom att skriva en "vuxenbok", delvis för att korrigera bilden av Greklandskrisen som den dåvarande grekiske finansministern Yanis Varoufakis har gett.

Pierre Moscovici beskrev Yanis Varoufakis bok som "sagor" fyllda med paranoia.

Jeroen Dijsselbloems avskedsråd till eurogruppen var att inte nöjt luta sig tillbaka nu i goda tider. Finansministrarna bör i stället utnyttja tillfället att skapa budgetutrymme för sämre tider, sade han.


Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies