Annons

Censurerad kinesisk rapport: Kina förlorar teknikkriget

HONGKONG. En ny kinesisk universitetsrapport slår fast att Kina kommer vara den stora förloraren i teknikkriget med USA. Anledningen är bland annat att kinesiska ai-experter föredrar att jobba i USA. 

Pekings reaktion på varningen: censurera rapporten.

Hundratals miljarder dollar har raderats ut i marknadsvärde i kinesiska teknik- och internetbolag under det senaste årets tillslag mot sektorn.
Hundratals miljarder dollar har raderats ut i marknadsvärde i kinesiska teknik- och internetbolag under det senaste årets tillslag mot sektorn.Foto:Andy Wong

En uppmärksammad ny rapport av en tankesmedja kopplad till det prestigefulla Pekinguniversitetet har väckt kraftiga reaktioner. Den framhåller att både USA och Kina kommer lida av det rådande teknikkriget mellan länderna – men att Kina kommer drabbas avsevärt hårdare. 

Rapporten varnar för att det kommer bli svårare för Kina att få access till viktiga nyckelkomponenter då USA skapar en teknikallians med demokratiska länder, som Japan, Sydkorea, Taiwan och EU-länderna, kallad Democracy Technology Alliance.

Det tog dock inte lång tid innan rapporten togs ner av skribenterna, troligen på uppmaning av myndigheterna eller universitetens ledning, enligt bedömare.

”Alla rapporter som säger att Kina kommer förlora i dispyten med USA anses som känsliga och riskerar att censureras. Det visar på att även ekonomi och handel har blivit hyperkänsligt i det politiska landskap som definierar Kina i dag”, säger Dexter Roberts, forskare om asiatisk säkerhetspolitik vid tankesmedjan Atlantic Council, till Di.

Det är framför allt inom artificiell intelligens, halvledare och flygteknologi som Kina tar stryk, till följd av så kallad decoupling, alltså att tillverkningskedjor och teknikutbyte bryter upp mellan länderna. Kina ligger framför USA gällande 5g och transportteknologi, men bakom inom bioteknologi, jordbruksteknik och kemi, framhåller rapporten.

”I framtiden kommer Kina minska gapet till USA inom flera teknikområden, och Kina kan bli självförsörjande inom vissa viktiga teknologier. Men det kommer ta lång tid innan Kina kan gå om USA”, skriver rapportförfattarna.

”Både USA och Kina kommer skadas av ’decoupling’, men det ser nu ut som att Kina kommer skadas mer.”

Slutsatserna delas inte av alla. Forskare vid Belfer Centre for Science and International Affairs vid Harvard Kennedy School skrev i december att Kina kommer att komma ikapp USA inom ai, 5g, kvantumteknologi, halvledare, bioteknologi och grön energi inom ett årtionde. Inom vissa områden ligger Kina möjligen redan före, enligt forskarna. 

Den kinesiska rapporten kommer under en känslig tidpunkt. Hundratals miljarder dollar har raderats ut i marknadsvärde i kinesiska teknik- och internetbolag under det senaste årets tillslag mot sektorn. Cheferna för många av landets viktigaste teknikbolag, som Bytedance, Ant Group, och Pinduoduo, har lämnat sina poster.

En av anledningarna till att Kina kan komma att tappa kraft i teknikkonkurrensen är att många kinesiska högutbildade personer inom AI hellre vill jobba i USA än i Kina, enligt den kinesiska rapporten. Även om Kina väntas ha dubbelt så många studenter inom teknik och naturvetenskap år 2025, kommer de flesta inte vilja jobba i Kina. Hela 88 procent av de kineser som studerat ai i USA väljer att stanna kvar där, och endast 10 procent flyttar tillbaka till Kina.

Handels- och teknikkonflikten mellan världens två största ekonomier visar inga tecken på att mattas av. Sarah Bianchi, vice handelsrepresentant för USA, sa nyligen att Kina ännu inte levt upp till sina åtaganden gällande det så kallade ”fas-1-avtalet”, vilket officiellt löpte ut vid slutet av förra året.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera