1515

Cementa-krisen fördjupas: SD kallar Baylan till näringsutskottet

Sverigedemokraterna kallar näringsminister Ibrahim Baylan till näringsutskottet för att svara på frågor om Cementa-nedläggningen. 

Näringsminister Ibrahin Baylan (S) och Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare för SD.
Näringsminister Ibrahin Baylan (S) och Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare för SD.

Sverigedemokraterna har nu begärt att näringsminister Ibrahim Baylan (S) ska inställa sig i näringsutskottet för att svara på frågor om tillståndsprocessen kring beskedet om Cementa-nedläggningen. Partiet vill se en konkret åtgärdsplan för att stoppa nedläggningen och samtidigt göra det lättare för företag att få tillstånd för liknande verksamheter.

”Vi vill veta hur de bedömer de näringspolitiska konsekvenserna och vilken plan regeringen har för att lindra konsekvenserna eller lösa problemet. Om det finns någon plan över huvud taget”, säger Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare för SD, till DN.

Som Di tidigare rapporterat har beskedet om ett eventuellt stopp av kalkbrytningen vid Cementas fabrik i Slite på Gotland mötts av starka reaktioner bland industri- och byggbolag. Bland annat varnade Svensk betongs vd Malin Löfsjögård för att beslutet kan leda till en arbetslöshetstopp i byggbranschen. 

Tidigare i veckan flaggade även NCC:s vd Tomas Carlsson för att en potentiell nedläggning kan komma att få ”mycket negativa konsekvenser” för hela Sverige. 

På torsdagen mötte näringsministern representanter för näringslivet för att diskutera situationen. Enligt Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd fanns det två huvudfrågor som representanterna önskade få svar på men som de inte fick: Vilka alternativ kan regeringen jobba fram och hur ser regeringens tidsplan ut för att hantera frågan. 

”Vi har fått bekräftat att ministern förstår allvaret i situationen. Även han är överraskad av domstolsbeslutet. Det är viktigt för oss att regeringen håller ihop och jobbar som ett kollektiv när det här berör så många”, sade hon till Di.  

Näringsutskottet samlas för sammanträde först i augusti. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?