ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Cecilia Wikström (L): Jag är avsatt

  • Foto: Per Groth/TT

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström får inte ställa upp i EU-valet för partiet. Därmed saknar riksdagens mest EU-vänliga parti ett förstanamn och draglok i den kommande valrörelsen samtidigt som man genomför ett partiledarval. 

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström sitter i styrelsen för medicinteknikföretaget Elekta och industribolaget Beijer Alma. Men, trots att Liberalernas ledning krävt det, har hon inte velat lämna uppdragen. 

”Jag har fört samtal med Cecilia Wikström under flera veckor och verkligen försökt få henne att välja att stå på vår lista och vara det viktiga dragloket vi behöver”, säger partisekreterare Maria Arnholm. 

Cecilia Wikström själv menar att det vore ”oseriöst” att lämna uppdragen i förtid.

”Jag är en sådan som står vid mitt ord, jag kliver inte av innan jag har lärt mig uppdraget”, säger hon till TT. 

Samtidigt är det bara elva veckor kvar till EU-valet för riksdagens mest EU-vänliga parti, som står inför sin första valrörelse på tio år utan dragloket Marit Paulsen. 

”Det skapar naturligtvis problem för oss, men det innebär att vi inte kommer att ha den här frågan om intressekonflikter med oss i valrörelsen”, säger Maria Arnholm. 

Maria Arnholm lägger ett tungt ansvar för det inträffade på sig själv. 

”Cecilia Wikström fick de här uppdragen för ett år sedan. Det är verkligen mitt ansvar. Det flög förbi mig.”

”När jag fick höra talas om det borde jag ha reagerat och forskat vidare i det”, säger hon vidare och pekar på att frågan borde varit uppe i partiets etikkommitté. 

Cecilia Wikström själv menar att hon har blivit avsatt. 

”Jag är avsatt, jag har inte valt det ena eller det andra. Jag vill understryka det, säger Cecilia Wikström på en pressträff”, rapporterar TT. 

”Det var inte självklart att ställa upp för en tredje mandatperiod, men jag gjorde det för att partiets siffror inte såg nåt vidare ut. Jag blev enträget förfrågad”, säger hon vidare. 

Trots att deadline är passerad för produktion av valsedlar kommer Liberalerna att få göra detta senare, enligt Maria Arnholm, men när Liberalerna senast måste få fram ett nytt förstanamn ger hon inte besked om. 

Nu kommer Liberalerna att samla till partiråd - igen - för att vaska fram ett nytt förstanamn. 

”De är ganska vana att kallas in”, säger Maria Arnholm. 

Cecilia Wikström har suttit i EU-parlamentet sedan 2009. Hon kommer även fortsatt att ha en plats i partistyrelsen, enligt besked från partisekreteraren. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies