ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Cecilia Malmström: ”Väldigt många människor kommer vara arbetslösa”

  • Cecilia Malmström. Foto: Sofia Tanaka/TT, Sofia Tanaka/TT

Coronakrisen har lett till stängda gränser. Nu varnar före detta handelskommissionären, Cecilia Malmström (L), för en dyster framtid om EU inte gör gemensam sak och öppnar upp för mer frihandel.

”Man måste sätta sig ner och utvärdera förlusterna. Många företag kommer att gå i konkurs och väldigt många människor kommer vara arbetslösa”, säger hon i en intervju med Dagens industri.

Just nu prövas EU:s solidaritet och inre marknad. EU-kommissionen använder alla medel de har till förfogande för att få igång handeln mellan länderna inom unionen.

Ett skrymmande problem är bristen på skyddsutrustning till vården, där flera länder infört gränskontroller som innebär försenare eller inställda leveranser.

Flera medlemsländer har också hotat med handelsrestriktioner, däribland storspelarna Tyskland och Frankrike.

För att få länderna att lugna sig och dra tillbaka sina hot, har EU-kommissionen gått med på att införa handelsrestriktioner på viss medicinsk utrustning mot länder utanför unionen. Den yttre gränsen har också stängts för inresor.

Men det beslutet kan komma att stå EU dyrt, tror kommissionens före detta handelskommissionär Cecilia Malmström. I själva verket är frihandeln nyckeln till framgång i coronakrisen, anser hon.

”Jag kan förstå det politiska trycket, men rent ekonomiskt är det ganska illa genomtänkt. Det man borde göra i stället är att ta initiativ för att ta bort tullar globalt på all typ av sådan här utrustning”, säger hon.

Med tanke på läget just nu, med den nervositet som finns, tror du att det finns en realistisk möjlighet att få till det?
”Antagligen inte, men det borde man göra och kanske även vidga det än mer. Det skulle ses som en global solidaritetshandling och det skulle antagligen underlätta handeln. Men nu har kommissionen fattat beslutet väldigt hastigt, även om en del länder inte är överlyckliga över det så tror jag att det är svårt att backa från det i närtid.”

Cecilia Malmström är ödmjuk inför ovissheten som just nu råder. Många länder har agerat i panik i takt med att antalet smittade har stigit snabbt under mycket kort tid.

Flera europeiska regeringar signalera handlingskraft och gränser har stängts, med EU:s godkännande, vilket får svåra effekter för handeln.

”Det är en slags magreaktion. Men corona har ju inget pass, så det blir konstiga konsekvenser. Vi ser enorma köer av lastbilar vid Polens gränser med varor som inte kommer fram. Det får långtgående konsekvenser för den inre marknaden, vilket är väldigt olyckligt”, säger Cecilia Malmström.

På längre sikt riskerar prövningen som EU går igenom, med stängda gränser inom unionen, att skada samarbetet, tror Cecilia Malmström.

En annan konsekvens kan vara att frihandeln globalt tar stryk. När relationerna mellan länder som tidigare handlat fritt mellan varandra testas, håller de helt enkelt inte.

För att det ekonomiska system som gällde innan krisen, och som politiker världen över nu försöker hjälpa med olika åtgärdspaket i mångmiljardklassen, ska hållas vid liv även efter krisen, krävs att tilliten återställs.

Om det ska kunna ske måste samtalen mellan länderna återupptas, menar Cecilia Malmström.

”Man måste sätta sig ner och utvärdera förlusterna. Många företag kommer att gå i konkurs och väldigt, väldigt många människor kommer vara arbetslösa. Det kommer vara förändrade handelsmönster med värdekedjor som slagits sönder”, säger hon.

”Då måste man ta bort tullar, få liv i WTO (Världshandelsorganisationen reds anm.) igen och ta tag i samtal som gått i stå. Jag hoppas att man gör det och att det inte är varje land för sig som kommer gälla.”

Även om framtiden just nu är oviss, krävs från vissa håll i debatten om hur regeringar världen över hanterar coronakrisen någon slags datum för när krisen kan vara på tillbakagång.

Få är troligen villiga att gå ut med sådana datum; osäkerheten är stor kring pandemins utveckling och risken att bli sågad om datumet överstigs är överhängande.

Å andra sidan krävs också att beslut som tas nu inte skapar slukhål som sänker världsekonomin, menar Cecilia Malmström. Beslutsfattare måste därmed balansera på en lina som på andra sidan kratern erbjuder en relativt ljus framtid.

”Man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt och diskutera detta”, säger hon och tillägger:

”Man kan inte kräva ett datum, vi får laga efter läge. Men att börja fundera på framtiden och inte införa åtgärder som allvarligt skadar den globala ekonomin är ju ändå något man måste tänka på.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer