1515

Cecilia Malmström: "Jag har inga ambitioner att bli partiledare"

Hoppet ser tunt ut för de som önskar se EU-kommissionären Cecilia Malmström (L) ta över som partiledare för Liberalerna. Med en växande protektionism, väger hennes roll som frihandelns kämpe allt tyngre på den internationella spelplanen.

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (L).
Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (L).Bild:TT

I det infekterade bråket mellan Liberalernas partiledare Jan Björklund och utmanaren Birgitta Ohlsson som blossade upp i våras, frågade sig många varför inte partiet kallade hem sin populära partikollega Cecilia Malmström från Bryssel för att axla rollen som partiets ledare. Men några sådana visioner bär inte EU-kommissionären runt på.

”Jag har svarat nej på den frågan flera gånger och det kommer jag att fortsätta att göra. Jag trivs i min roll, sedan får vi se vad som händer efteråt, men jag har inga ambitioner att bli partiledare”, säger hon.

”Det är smickrande. Jag är glad för det, men jag tycker att Jan Björklund gör ett bra jobb och har förtroende för honom”, säger hon.

Sveriges EU-kommisionär Cecilia Malmström listades nyligen bland en av vinnarna i världspolitiken 2017 av sajten Politico.

”Med Storbritanniens globala ambitioner lagda på is till dess att brexitförhandlingarna är över och ett USA som snabbt drar sig tillbaka från den global handel, är det EU-kommissionären som har tagit på sig rollen som ledande i den globala handeln”, skriver sajten i sin motivering.

Cecilia Malmström har framgångsrikt förhandlat fram avgörande frihandelsavtal med både Kanada och Japan och är nära en överenskommelse även med den hittills mycket slutna handelsunionen Mercosur i Sydamerika. Mercosur inkluderar länderna Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay och ett frihandelsavtal med EU skulle vara ett av de tyngsta avtalen hittills. Rent ekonomiskt är avtalet åtta gånger större än det som färdigställdes med Kanada i höstas, CETA.

”Nu handlar det om att komma överens om jordbruksfrågorna. Det är alltid det känsligaste. Målet är att ta bort tullarna på i princip alla varor, men inte fullt ut på jordbruksprodukter”, säger Cecilia Malmström.

”Vi har det första kvartalet på oss att slutförhandla, därefter förlorar vi momentum i och med att Brasilien går in i en valrörelse, men jag tror att vi kommer bli färdiga”.

När USA:s president Donald Trump sa upp det prestigefyllda TTP-avtalet fick EU fylla tomrummet och visa vägen för en fri, global handel, menar Cecilia Malmström.

”Det är viktigt att visa för Trump att vi går vidare med handelsfrågor. Vi tycker att det här är viktigt. Om ni vill isolera er så är det sorgligt, men det är ert val. Vi tänker inte följa den vägen”, säger hon.

Även avtal mellan EU och Singapore och Vietnam är färdiga och under 2018 ska förhandlingarna med Australien och Nya Zeeland påbörjas.


Innehåll från Phoenix ContactAnnons

Ett helelektriskt samhälle är vägen till en hållbar morgondag

Med ett kraftfullt fokus på hållbar omställning och automatiseringslösningar går energibranschen snabbt framåt, men på många håll saknas fortfarande verktyg för att balansera ekonomisk tillväxt med långsiktiga klimatstrategier. Globala automationsföretaget Phoenix Contact arbetar därför mot att möjliggöra en väl avvägd omställning, med syfte att öka svensk konkurrenskraft i västvärldens industriproduktion. 

– Genom att ta tillvara på tekniken som möjliggörare för effektivare och klimatsmartare verksamheter hjälper vi våra kunder att ta sig an den utmaning som en hållbar, digital framtid innebär, säger Stefan Nordenfors, vd för Phoenix Contact.

Under de senaste åren har företaget lagt väsentliga resurser på att utveckla och förädla avancerade automatiseringslösningar, vilka idag finns etablerade inom allt från basindustri och fastighetsbestånd, till infrastrukturanläggningar, intelligenta trafiksystem och elnät. Målet? Att skapa förutsättningar för visionen om ett helelektrisk samhälle. 

– Samhället har gjort enorma framsteg inom många segment, men när det gäller vårt beroende av fossila energikällor står vi fortfarande och stampar. Det är ett enormt klimatproblem, betonar Stefan Nordenfors.

Lever som de lär

Han får medhåll av Susanne Dahl, Business area manager IMA och Brand manager på Phoenix Contact. Susanne understryker att det är absolut nödvändigt för västvärlden att ställa om till smartare el för att uppnå FN:s klimatmål och klara morgondagen. 

– Med dagens teknik är detta fullt möjligt; vi lever i en värld där kostnadseffektiv, förnybar elektricitet finns tillgänglig i nästintill obegränsad omfattning; med automatiseringslösningar erbjuder den därtill nästan obegränsad potential. Ett helelektriskt samhälle är alltså redan en möjlig verklighet och vi kan stötta våra samarbetspartners på resan dit.

Samtidigt lever Phoenix Contact som de lär. Företaget gör omfattande investeringar i sin egen energieffektivisering, vilka bland många andra inkluderar att bygga egen förnybar energi till fastigheter och produktionsenheter och att ställa om hela fordonsflottan till laddbara fordon. Målsättningen är att vara CO2-neutral inom sin egen verksamhet 2021. 

– Detta är emellertid ingenting man klarar ensam, utan ska man nå resultat krävs att man arbetar tillsammans. Vi vill vara den självklara partnern i det arbetet, avslutar Susanne.

Läs mer om All Electric Society

 

Mer från Phoenix Contact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Contact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?