1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Catena investerar 250 miljoner i ny terminal för Postnord

Börsnoterade Catena växer ytterligare i Helsingborg och investerar 250 miljoner kronor i en ny terminal för Postnord. Ökande näthandel driver på utvecklingen

Benny Thögersen, vd i Catena.
Benny Thögersen, vd i Catena.Foto:Sven-Erik Svensson

Tostarp – vid E6 mellan Vasatorps och Kropps trafikplats – har utvecklats till ett betydande logistikcentrum. Nu blir det än större.

Catena CATE -0,84% Dagens utveckling äger flera anläggningar i området och har beslutat att uppföra en ny terminal för Postnord, som skrivit hyresavtal på 15 år.

Nybyggnaden kräver planändring och ligger på stadsbyggnadsnämndens bord. Catena hoppas att handläggningen blir klar innan sommaren. I så fall kan Postnord flytta in under nästa år.

Catena uppför logistikanläggningar som de sedan hyr ut. Koncernen äger 107 anläggningar i landet, varav 23 i Helsingborg med omnejd. Hyresintäkterna för samtliga uppgick förra året till drygt en miljard kronor.

Bolaget har gjort betydande investeringar i nordvästra Skåne under senare år, förutom Tostarp bland annat i e-handelsområdet i Norra Varalöv. Mer är på gång – som insatser för att utveckla den gamla Findusfabriken i Bjuv tillsammans med Backahill och Foodhills.

Hur många logistikanläggningar behöver nordvästra Skåne?

”Jag tror på fortsatt stort efterfrågetryck på lager och terminaler”, säger Benny Thögersen, vd i Catena.

Han ser flera skäl till det. Digitaliseringen av detaljhandeln driver utvecklingen. Näthandeln leder till allt fler paket som ska hanteras och behöver lagerutrymme. Postnords nya terminal i Tostarp är ett tydligt tecken på det.

Benny Thögersen tror att omfattningen ökar. 2018 utgjorde e-handeln 9,8 procent av den svenska detaljhandelns försäljning. I länder som Storbritannien är andelen betydligt högre.

Både privatpersoner och verksamheter förväntar sig dessutom snabba leveranser efter beställning. Korta ledtider är ett återkommande uttryck.

” Och vi är faktiskt fyra miljoner människor i Öresundsregionen, det är ett stort befolkningsunderlag att hantera varuströmmarna för”, säger Benny Thögersen.

Catena-vd:n ser ytterligare skäl till logistikinvesteringarna. Städerna är under förändring, hamnanläggningar och gamla industriområden blir till bostäder eller fylls med annan verksamhet. Det leder till att gamla lager och terminaler anläggningar fasas ut och nya tillkommer i andra lägen, som Tostarp.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Forskare och bostadsutvecklare går samman: Unikt initiativ ska forma morgondagens bästa äldreboende

I Stora Sköndal utanför Stockholm ligger IKANO Bostads första egenutvecklade vårdfastighet med 74 vårdlägenheter.
I Stora Sköndal utanför Stockholm ligger IKANO Bostads första egenutvecklade vårdfastighet med 74 vårdlägenheter.

Vilken kommun tar chansen att vara med och utveckla framtidens äldreboende?

– Ett äldreboende ska vara både en vårdmiljö och ett bra hem. Det gäller att få med båda perspektiven, konstaterar Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.

Tillsammans med Karolinska Institutet och Linnéuniversitetet ska bostadsföretaget nu skapa ett eget Living Lab.

Lev livet, hela livet – läs mer om Ikano Bostads behovsanpassade fastigheter för vårdboenden här. 

Det unika partnerskapet mellan forskare och bostadsutvecklare startade 2017. Visionen är att den nya forskning som finns inom bland annat geriatrik och arbetsterapi ska omsättas i praktiken när nya äldreboenden skapas.

– Det finns mycket evidensbaserad kunskap som inte tillämpas inom äldreomsorgen i dag, menar Olle Ingman.

Det Living Lab som nu planeras ska skapas utifrån den plattform som initiativtagarna byggt tillsammans.

– Vi vill ta all den kunskap som finns och tillämpa den i en fysisk byggnad. Men vi ska inte göra det i en befintlig byggnad utan skapa en anpassad miljö.

Living Lab – också en plats för forskning och utbildning

Utmärkande är också att Living Lab inte bara ska vara ett boende där den senaste spetskunskapen och tekniken kommer de boende till godo.

– Det ska inte bara vara morgondagens bästa äldreboende utan också en plats för forskning och utbildning av nya medarbetare.

Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.
Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.

Den viktigaste pusselbiten saknas dock – den vårdgivare som vill vara med och utveckla den fysiska platsen och sedan driva verksamheten.

– Vi söker först och främst en kommunal vårdgivare men är även öppna för den privata aktör som vill vara med och forma framtidens äldreomsorg.

Den kunskap och de många insikter som skapas i Living Lab kan sedan tillämpas i resten av Sverige.

– Vi ser helst att vårdgivaren finns i Stockholmsområdet, men det viktigaste är att det är en vårdgivare som vill utvecklas och som delar vår vision, konstaterar Olle Ingman.

Ringat in utmaningar

Under arbetets gång har man ringat in ett antal utmaningar som man vill arbeta vidare med i ett kommande Living Lab. Det handlar exempelvis om att i största möjliga mån öka hemkänsla och gemenskap för de boende. I ett framtida Living Lab kommer de gemensamma ytorna därför att vara bättre planerade än vad som är norm i dag och miljön ska i större utsträckning inbjuda de boende att röra sig mer självständigt. Större integration i det omgivande samhället ska också skapa stimulans för de boende.

– Man kan till exempel ha en restaurang som är öppen även för andra – men då måste boendet ligga i en urban miljö, något som inte är särskilt vanligt i dag, konstaterar Olle Ingman.

Vårdfastigheten i Stora Sköndal har stora takterasser och balkonger för att underlätta utevistelse.
Vårdfastigheten i Stora Sköndal har stora takterasser och balkonger för att underlätta utevistelse.

Men det handlar också om att attrahera rätt medarbetare och skapa bästa möjliga förutsättningar för kompetensutveckling och återhämtning.

Ytterligare en utmaning gäller tekniken. Generellt sett ligger äldreomsorgen steget efter när det gäller att ta tillvara den nya teknikens möjligheter.

Lev livet, hela livet – läs mer om Ikano Bostads behovsanpassade fastigheter för vårdboenden här.  

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?