1515

Catella lanserar fastighetsfond med utdelningsfokus

Catellas Property Investment Management lanserar en ny börshandlad fastighetsfond med fokus på stabila kassaflöden och utdelning. Ambitionen är att fonden ska ha en direktavkastning på 6-8 procent med kvartalsvis utdelning.

Bild:TT

Den nya fonden går under namnet Property Income 2017 och är en alternativ investeringsfond, AIF, som investerar främst i onoterade fastighetsägande bolag. Fokus ligger på bolag med förvaltningsfastigheter och ambitionen är att kunna leverera en direktavkastning på 6-8 procent i kvartalsvis utdelning och en totalavkastning på 9-11 procent om året.

Den svenska fastighetsmarknaden har varit glödhet i flera år. Varför lanserar ni den här fonden nu?
”Strategin tar hänsyn till det. Fonden siktar på tillgångar med stabila kassaflöden och kommer äga dessa under en längre tid. Fastighetsvärden kan både gå upp och ner men intäkter på bra hus har historiskt varit väldigt stabila och då får man mycket av sin totalavkastning från utdelningarna”, säger Martin Malhotra, projektledare på Catellas Corporate Finance.

Minst 80 procent av fondens investeringar kommer ske i svenska kronor och man kommer investera i objekt runt om i landet. Den första investeringen man utvärderar är ett bolag med handelsfastigheter med dagligvaruaktörer som ICA, Coop, Hemköp samt Systembolaget som hyresgäster. Fonden är dock inte låst vid defensiv handel utan även till exempel bolag med hyresfastigheter kan bli aktuellt.

”Defensiv handel, vilket inkluderar matbutiker, apotek och Systembolag, har blivit en investeringsbar tillgångsklass vilket det inte var för 5-10 år sedan. Fastigheter har egenskapen att kunna generera hög direktavkastning vilket är svårt att hitta hos alternativa tillgångsslag i nuvarande marknadsläge”, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catellas Corporate Finance, och poängterar att fonden ger privatpersoner möjlighet att investera i en tillgångsklass som det annars är svårt att få exponering mot som mindre aktör.

Hur tänker ni kring finansiering?
”Fonden kommer göra sin egen bedömning och där blir både ränteexponering och refinansieringsrisk viktiga parametrar. Det är viktigt att man är noggrann när man tittar på fastigheternas kassaflöde och att man gör konservativa och försiktiga bedömningar av de kassaflödena. Tittar man på de bolag Catellas Corporate Finance gjort tidigare ligger vi på omkring 50-60 procents belåning historiskt och den första investering fonden analyserar har 50 procents belåning”, säger Martin Malhotra.

Fonden har en planerad livslängd på tio år med möjlighet till två till fyra års förlängning. Enligt Catella är en av fördelarna med att fokusera på utdelning i stället för värdetillväxt att du inte är lika beroende av timing när du gör investeringen och avyttringen.  

”Om fonden ska sälja och dela ut kontanta medel till investerarna måste man hitta tagare av tillgångarna. Vill ingen köpa tillgångarna kan man antingen dela ut dem eller så kan man justera villkoren. Fördelen med fonden är att du får en hög utdelning löpande så om du säljer med 20 procents vinst eller förlust kommer det inte vara avgörande för totalavkastningen”, säger Martin Malhotra.

Fondens investeringsbeslut tas formellt av AIF-förvaltaren Plain Capital Asset Management Sverige. Förvaltningsavgift ligger på 0,25 procent och de totala löpande kostnaderna uppskattas till 0,5-0,8 procent.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?