Annons

Castellums chef har svårt att hitta minus

Castellum kommer inte nå upp till sitt mål att öka resultatet med 10 procent i år men nästa år ser betydligt bättre ut.

En stark hyresmarknad, nya projekt och fler hyresgäster talar för ett bra 2018.

Castellum Vd. Henrik Saxborn.
Castellum Vd. Henrik Saxborn.Bild:Bo Håkansson.

Castellum CAST -2,59% Dagens utveckling var fjärde fastighetsbolaget att rapportera. Bolaget sticker ut genom att minska hyresintäkterna under tredje kvartalet med 4 procent. Snittet av de tre övriga som rapporterat hittills – Atrium Ljungberg, Fabege och Klövern – är en uppgång på goda 7,8 procent.

Men det är lite av en chimär och inget som tyder på att marknaden svalnar av för Castellum, tvärtom. Det beror i stället på att Castellum gjorde stora försäljningar av fastigheter i Norrland på knappt 7 miljarder kronor i slutet på förra året, vilka man hade fått in genom jätteköpet av Norrporten.

Förvaltningsresultatet ökade med 5 procent under tredje kvartalet och 6 procent för de första nio månaderna. Vd:n Henrik Saxborn står kvar vid att det blir tufft att nå målet att öka förvaltningsresultatet med 10 procent i år drivet av de stora försäljningarna.

Den underliggande marknaden är det dock inget fel på. Castellums nettouthyrning på 251 miljoner kronor är 167 procent högre än i fjol.

I Stockholm och Göteborg, som står för 25 respektive 22 procent av fastighetsvärdet, har det byggts väldigt lite kontor de senaste åren vilket pressar upp hyrorna. I Stockholm kunde Castellum höja hyrorna med 19 procent i omförhandlade kontrakt, vilket är väldigt högt men något lägre än Fabeges 27 procent.

För 2018 ser förutsättningarna bättre ut att kunna nå 10 procent tillväxt i förvaltningsresultatet. För fastighetsbolagen brukar det man sår ett år i form förvärv och investeringar kunna skördas året efter.

Henrik Saxborn flaggar för ett utmärkt 2018.

Vad bygger du det på?

”Dels den starka nettouthyrningen som påverkar resultaträkningen nästa år sedan har vi sänkt belåningsgraden. Vi har också ett starkt kassaflöde som vi kan återinvestera. Vi har också en stor pipeline med nya projekt. Sedan har vi en fantastisk fastighets- och hyresmarknad. Det är svårt att hitta minus nu.”

Castellum är ett av de fastighetsbolagen som bygger mest kontor i Sverige vilket är vettigt. Hittills i år har projekt för knappt 2 miljarder kronor startats och totalt har bolaget 3,7 miljarder kronor i pågående projekt vilket väntas tillföra hyresintäkter på 316 Mkr 2018 och 2019.

Det tillsammans med hyreshöjningar, och troligen ett par förvärv, väntas bidra till en relativt god vinstökning nästa år. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera