1515

Cassandra Oils vd skadad i kraftig brand

First North-listade Cassandra Oils industribyggnad i Västerås härjades av en kraftig brand på söndagen. Vd:n och grundaren Anders Olsson blev lindrigt skadad.

”Vi hoppas att den reaktor som vi har byggt är oskadd”, säger han till Di.

Cassandra Oils vd Anders Olsson.
Cassandra Oils vd Anders Olsson.Bild:TT; Pia Nordlander

Den kraftiga branden i en industribyggnad i oljehamnen i Västerås, med kraftig rökutveckling, startade på söndagsmorgonen och spred sig till intilliggande lokaler.

Allmänheten uppmanades på söndagen att gå inomhus.

Branden ska ha startat när Cassandra Oils vd Anders Olsson tidigt på morgonen skulle testa en ny metod för att för att vidareförädla olja.

”Min vana trogen började jag i verkstaden klockan sex. Tyvärr gick något fel. Något exploderade”, säger Anders Olsson till Di.

Han lyckades ta sig ut via personalingången och kunde larma, berättar han.

Enligt bolagets kommunikationsansvariga Carolina Carlsson handlar det om brännskador som kräver sjukvård, men Anders Olsson kommer att repa sig.

”Jag är hyggligt oskadd och tillbaka på jobbet i morgon”, säger han själv.

Vad betyder branden för bolagets verksamhet?
”Jag kan inte svara på det förrän vi har sett skadorna. Vi hoppas att den reaktor som vi har byggt är oskadd. Planen är att flytta den till Danmark i augusti, september”, säger Anders Olsson.

Ett stort område var fortfarande avspärrat på söndagseftermiddagen, enligt polisens presstalesperson Christer Nordström.

”Den byggnad som vi tror branden har startat i den ska enligt uppgift ha blivit helt nedbrunnen. Sedan ska det även ha börjat brinna i någon eller några intilliggande fastigheter”, säger han till Di.

Den byggnad som är nedbrunnen – är det Cassandra Oils byggnad?
”Det är den uppgift jag har”, säger Christer Nordström.


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?