1515
Annons

Casper von Koskull om Nordeaflytten: ”Tyngre än jag väntat mig”

Förre Nordeachefen Casper von Koskull var på grund av hot tvungen att ha livvakt efter att han beslutat att Nordea skulle flytta från Sverige till Finland. Trots hoten och att de positiva möjligheterna med flytten ännu inte infriats, står han fast vid att det var rätt beslut.

”Skiftet blev kanske tyngre än jag väntat mig, men det är ändå det rätta”, säger han i en intervju med finska Yle.

Förre Nordeachefen Casper von Koskull.
Förre Nordeachefen Casper von Koskull.Foto:Hossein Salmanzadeh/TT

2018 tog Nordea NDA SE +1,16% Dagens utveckling det slutgiltiga beslutet att flytta från Sverige till Finland.

Anledningen var främst den svenska bankavgiften.

Flytten, som påbörjades av Nordeas vd Casper von Koskull, innebar bitter ordväxling mellan den svenska regeringen, med finansminister Magdalena Andersson i spetsen, och Nordens största bank.

Flyttbeslutet innebar också att Casper von Koskull fick ta emot en hel del kritik och till och med hot. Det berättar han i en intervju med finska Yle.

”Jag fick hatmejl och jag var en hatad person”, säger Casper von Koskull i intervjun.

Hatet och hoten gick så långt att den före detta Nordea-toppen var tvungen att ha en livvakt.

”Det var en kort tid som banken sa att jag borde ha det. Jag tyckte det var för krångligt, men under en kort tid forcerade de en livvakt på mig”, säger Casper von Koskull.

Flytten av Nordea blev en landskamp mellan Finland och Sverige. När beslutet tagits om att verkställa flyttplanerna, välkomnade den finska regeringen banken till sig.

Casper von Koskull säger att känslorna tog överhand i debatten, men att flytten för kunderna och ägarna inte innebar någon större skillnad. 

Målet var, förutom att slippa den svenska bankavgiften, att komma in i bankunionen, som Finland är en del av. Unionens mål är att samma regler ska gälla för alla banker på samtliga marknader.

”Vi kom till Finland för att Finland är en del av unionen. Banken var för stor för att bli reglerad av en nationell reglerare som inte är en del av Europa”, säger Casper von Koskull.

Men likabehandlingen av bankerna har inte riktigt införlivats, anser Casper von Koskull och pekar på att många av de nationella regleringarna som gör det svårare för utomstående banker att konkurrera finns kvar.

I den delen har de potentiella fördelarna med en flytt från Sverige till Finland inte infriats, medger den förre Nordea-vd:n.

Trots det står han fast vid att flytten var rätt beslut att ta.

”I slutändan blir det inte samma för alla. Myndigheterna och regleraren säger att det ska bli samma, men när man tittar på slutresultatet så är det inte så. Så skiftet blev kanske tyngre än jag väntat mig, men det är ändå det rätta”, säger han i intervjun med Yle.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?