1515
Annons

Casper von Koskull: ”Noll risk för att vara 'lame duck'”

Nordeas vd Casper von Koskull ser inga problem med att leda banken fram till 2020, trots att pensionsplanerna är väl kända.

”Det finns ingen annan att gå till för beslut, samtidigt som bankens ordförande och ledningsgruppen är eniga om strategin framöver”, säger han.

Casper von Koskull, vd för Nordea.
Casper von Koskull, vd för Nordea.Foto:Jesper Frisk

Storbankens vd fick vid en utfrågning på Dagens industris scen i Almedalen svara på många frågor kring sina pensionsplaner om drygt ett år, som banken bekräftade i söndags. Själv ser han ingen dramatik kring det hela.

”Vid tillträdet kom vi överens om att jag skulle arbeta till dess jag fyller 60 år 2020. Det var väl känt och förekom till och med diskussioner i medier om det”, säger Casper von Koskull till Di.

”Jag har jobbat sedan 80-talet och i det här tempot. Jag har gett löften till familjen om att sluta.”

Enligt Nordeas NDA SE +1,16% Dagens utveckling vd kunde han inte på grund av börsregler nu säga utåt att han går i pension när han fyller 60 år 2020.

”Nu när det blev spekulationer om det i Di och i finsk media går det inte att säga inga kommentarer längre. Då måste jag formellt ta beslutet och säga att det stämmer och kommunicera det. Så ser reglerna ut som vi måste leva efter.”

När Di:s chefredaktör Peter Fellman på tisdagseftermiddagen intervjuade Casper von Koskull på Di:s scen i Almedalen fick han frågan om handlingskraften nu består.

”Just nu fokuserar jag på att driva banken, det gör jag till dess en efterträdare kommer.”

”Jag har ett otroligt fint managementteam och en ordförande som jag är enig med om vad som ska göras. Jag ser noll risk för att vara ”lame duck”, det finns inte heller någon annan att gå till för beslut.”

På frågan om hur Nordeas vd ser på de nya börsreglerna ser han ökad komplexitet.

”Det innebär många knepiga situationer. Hade jag bekräftat till Di på fredagen hade jag varit tvungen att gå ut med informationen till marknaden. Nu gick vi ut på söndagen när beslutet var fattat och då en finsk tidning också skrev om det”, säger han.

”Jag tog mitt beslut på söndagen och meddelade mitt beslut till styrelseordföranden på söndagen.”

”Jag har lyssnat på våra jurister. Det är komplicerat, och enligt min mening lite för byråkratiskt. Den här utvecklingen gör att det blir mindre öppenhet och transparens mot media och andra aktörer, det är inte bra.”

Under tisdagen intervjuade Dagens industri även Casper von Koskull tillsammans med Alectas vd Magnus Billing om finansmarknadsfrågor som penningtvätt, en fråga som ställer till problem både för banker och pensionsbolag.

Magnus Billing, vd för Alecta och Casper von Koskull, vd för Nordea.
Magnus Billing, vd för Alecta och Casper von Koskull, vd för Nordea.Foto:Jesper Frisk

EU-kommissionen har lämnat ett förslag om att stärka en europeisk tillsynsmyndighet.

”Det är bra, det behövs någon som har verktyg och mandat. Penningtvätt drabbar oss utifrån ett ägardirektiv, det slår direkt på våra innehav”, säger Magnus Billing som leder ett bolag som förvaltar 900 miljarder kronor.

Casper von Koskull och Magnus Billing är eniga om att problemet måste åtgärdas över gränserna.

”Det är ett samhällsproblem, inte enbart ett bankproblem. Det kräver samarbete mellan myndigheter, poliser och banker över gränserna”, säger Casper von Koskull som pekar på att Nordea har lagt stora resurser på att förbättra sina egna system mot penningtvätt.

”Man måste adressera det verkliga problemet, en organiserad kriminalitet som är otroligt sofistikerad. Andra aktörer måste också granskas, som fastighetsmäklare. Pengarna går in fastigheter och lyxvaror som dyra bilar.”

När det gäller finansmarknaderna reagerar Magnus Billing på att det har höjts röster om att ha lägre kapitaltäckningskrav på gröna investeringar.

”Det är en usel idé. Finansbranschen är otroligt innovativ, man kommer att hitta lösningar för att etikettera produkter som gröna för att få lägre kapitaltäckningskrav.”

Casper von Koskull ser samtidigt stora svagheter på den europeiska bankmarknaden.

”Den europeiska banksektorn är i dåligt skick, den är sjuk sett till en hög andel dåliga lån i eurozonens banker, medan de nordiska bankerna har starka kapitalpositioner och en mycket låg andel dåliga lån.”

Enligt bank-vd:n innebär det tuffa regelverket innebär också svårigheter för vissa banker, som inte är stora och starka.

”Med tiden blir en konsolidering oundviklig. Vi har ju inte en gemensam bankmarknad, banker är främst nationella”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?