1515
Annons

Caroline Arehult i täten för nya Hemfosa

Efter ett helt arbetsliv inom Skanska klev Caroline Arehult i höst in som vd i Hemfosa.

”Jag kommer in i en väldigt spännande fas i bolaget.”

Caroline Arehult är ny vd för samhällsfastighetsbolaget Hemfosa, som har delat upp verksamheten i två bolag.
Caroline Arehult är ny vd för samhällsfastighetsbolaget Hemfosa, som har delat upp verksamheten i två bolag.Foto:Banfa Jawla

Samhällsfastighetsbolaget Hemfosa Fastigheter har de senaste månaderna arbetat för att dela upp bolaget i två delar varav den ena, ett nybildat bolag som fått namnet Nyfosa, inom kort kommer att delas ut till Hemfosas aktieägare.

Som ett led i detta har Hemfosas tidigare vd, Jens Engwall, tagit klivet över till Nyfosa där han numera är vd och till ny vd för Hemfosa har Caroline Arehult utsetts.

Hon kommer närmast från Skanska SKA B -2,62% Dagens utveckling där hon har arbetat i stort sett hela sin karriär och de senaste åtta åren varit vd för Skanska Fastigheter Stockholm, ett dotterbolag som arbetar med utveckling av kontorsprojekt i Stockholm.

”Jag får chansen att vara med och sätta riktningen framåt för Hemfosa. Det är givetvis fantastiskt kul och betydligt mer spännande än om vägen framåt redan var utstakad. Vi är nu inne i en affärsplaneringsprocess där vi arbetar med strategier och mål”, säger Caroline Arehult.

Svaret kommer på frågan om hur den nya vd:n ser på bolagets framtid och hon kan inte ge mer specifika svar än så men generellt så tror hon att Hemfosa kommer att få en, som hon uttrycker det, ännu tydligare och starkare ställning som en långsiktig aktör inom samhällsfastigheter. Syftet med uppdelningen av bolaget var ju att man i Hemfosa, där fastighetsbeståndet börjat bli lite spretigt, skulle fokusera på kärnaffären, samhällsfastigheter.

”Vi kommer att fördjupa vår kompetens inom hållbarhet och projekt för att komplettera och stärka vår affär på bästa sätt. Dock är det så att det redan är en väldigt fin verksamhet i dag och i mångt och mycket handlar det om att skruva lite på den för att göra något väldigt bra ännu bättre, snarare än att göra något helt annorlunda. Vi vill fortsätta växa och utvecklas men i vilken takt och på vilka sätt är något vi håller på att undersöka nu”, säger Caroline Arehult.

Hon ser en generellt ljus framtid inom just samhällsfastigheter, i synnerhet då kommunerna står inför stora utmaningar i form av en åldrande befolkning och behoven för olika samhällsfunktioner är stora, vilket i sin tur innebär ett stort lokalbehov.

”Där hoppas jag att Hemfosa är den partner som man föredrar att samarbeta med. Detta kommer att vara något vi fortsätter att jobba hårt med för att vara”, säger vd:n.

Hur ser hon då på läget på fastighetsmarknaden, finns det fortfarande affärer att göra eller behöver man i dagsläget fokusera mer på förädling av det befintliga fastighetsbeståndet? Hon konstaterar att konkurrensen är tuff och det råder rent generellt en brist på utbud på fastigheter.

”Att vi har väldigt duktiga medarbetare ute i landet som har ett starkt lokalt nätverk gör dock att vi kan finna affärer som inte är ute på marknaden så jag är övertygad om att vi även kommer hitta nya fastigheter att köpa även i den hårda konkurrens som är.”

Caroline Arehult konstaterar vidare att som komplement har Hemfosa sedan ett befintligt bestånd som man kan fortsätta att utveckla, vilket hon ser som en stor fördel.

”Beståndet ger oss dessutom en stark marknadsnärvaro vilket även bidrar positivt i sökandet efter både fastigheter och hyresgäster.”

Hemfosas nya vd är 45 år och utbildade sig till lantmätare, bygg- och fastighetsekonomi, på KTH och tillbringade under studietiden tre år utomlands, två i Tyskland och ett i USA.

När hon läste sitt tredje år på KTH kom hon med i Skanskas traineeprogram, Skanska 21, och fick därefter frågan när hon kunde börja på byggjätten, snarare än om. Skanska är för den svenska fastighetsbranschen en plantskola utan like och många av landets ledande fastighetsprofiler har inlett sina karriärer där.

”Mina 19 år på Skanska var fantastiska och jag ser tillbaka på dem med glädje. Jag fick ett väldigt stort eget ansvar tidigt och fick sedan hela tiden möjlighet att utvecklas som ledare, både i de roller jag haft och genom bra interna och externa utbildningar.”

Givet sin långa tid på Skanska var det ett stort steg att säga upp sig.

”Jag kände ändå att det var dags att våga utmana mig själv, så när chansen att ta över som vd för Hemfosa dök upp kändes det helt rätt. Ett beslut jag inte har ångrat en sekund, Hemfosa är ett otroligt fint bolag med oändliga möjligheter.”

På fritiden blir det mycket basket, vilket hon har tränat sedan barndomen. Numera fungerar hon som coach till sina två döttrar.

”Att försöka utveckla och inspirera ungdomar är fantastiskt kul och givande. I min roll som basketcoach kan jag dra nytta av mina erfarenheter som ledare i arbetslivet men att leda tonåringar utvecklar även mig som person och ger helt andra och nya perspektiv på ledarskap och tillvaron rent generellt, säger Caroline Arehult.

 


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?