1515
Annons

Caroline af Ugglas tips till kvinnor: ”Sluta vara onödigt duktiga”

Om att sluta ”vara duktig” och vad hon vill se mer av för att göra näringslivet mer balanserat. I en personlig poddintervju berättar Caroline af Ugglas, vice vd på Svenskt Näringsliv, om sin syn på jämställdhet. 

Caroline af Ugglas, vice vd på Svenskt Näringsliv.
Caroline af Ugglas, vice vd på Svenskt Näringsliv.Foto:Amanda Lindgren

 

Sedan sex år tillbaka är Caroline af Ugglas vice vd på Svenskt Näringsliv, men bakom sig har hon en lång karriär i mansdominerade branscher. Bland annat har hon drivit eget, varit aktiechef på Skandia samt suttit i flera tunga börsbolagsstyrelser. 

”Jag växte upp i en entreprenöriell släkt och fattade aldrig under min uppväxt att samhället inte var jämlikt. Det kanske var korkat, men det tjänade mig bra och gav en tro på att jag kan göra vad jag vill”, säger Caroline af Ugglas i Di:s podd Di Jämställt Näringsliv. 

Under sin långa karriär har hon sett hur både samhället och näringslivet blivit mer jämställt, där bland annat lönegapet krympt. 

”Men det är lite en generationsfråga. Medan jag ser det som enastående förflyttningar jämfört med när jag kom ut i arbetslivet tycker min dotter att det finns hur mycket som helst kvar att göra.”

Bland utmaningarna framåt ser hon bland annat att företagandet bland kvinnor är för lågt och att rekryteringsbasen behöver breddas för att andelen kvinnor i börsbolag, som i dag uppgår till 33 procent, ska öka. 

”Det här tillsammans med integration är en ödesfråga för nationen. Men att få ungar att se att de kan bli vad som helst är ett långsiktigt arbete som vi måste börja jobba med redan i skolan.” 

Caroline af Ugglas delar också med sig av flera råd till kvinnor som vill göra karriär, bland annat att man ska sluta vara så duktig.

”Många bra hjärnor sitter och putsar på att det man gör ska bli perfekt. Men gör man till exempel för glänsande rapporter riskerar man att få de arbetsuppgifterna hela tiden och då kommer man inte vidare.”

 

 

Analyspodden: ”En riktig urblåsning”

Ett stökigt första halvår på börsen avslutades med en dubbelhöjning från Riksbanken. Det gör fastighetsbolagens rapporter, som börjar trilla in under veckan som kommer, extra intressanta.

”Det är otroligt skakigt där ute”, säger Love Strandberg i veckans avsnitt av Analyspodden.

Foto:Lefteris Pitarakis

 

Riksbanken höjde på torsdagen styrräntan med en halv procentenhet till 0,75 procent. Och under hösten väntar två dubbelhöjningar till, om man ska tro på prognoserna.

En sektor som får det extra svettigt när räntorna går upp är fastighetsbolagen.

”Än så länge har det inte hänt så mycket med fastighetsvärdena. De affärer som har skett har varit till de värden som gällde tidigare. Men det blir intressant att se vad de säger om framtiden”, säger Torbjörn Isacson i Analyspodden.

Di har den senaste tiden uppmärksammat belåningen i fastighetsmagnaterna Ilija Batljans och Rutger Arnhults ägarbolag. Och de är inte ensamma om att riskera att få det svårt.

”Många av fastighetskungarna som bara har fortsatt att öka och öka har det väldigt svårt nu, speciellt de som har belånat sig i flera led”, säger Torbjörn Isacson.

Men det finns även de som blir vinnare.

”Det blir en revansch för de som har varit mer försiktiga och som alla har tyckt varit lite tråkiga.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera