1515

Caroline af Ugglas tips till kvinnor: ”Sluta vara onödigt duktiga”

Om att sluta ”vara duktig” och vad hon vill se mer av för att göra näringslivet mer balanserat. I en personlig poddintervju berättar Caroline af Ugglas, vice vd på Svenskt Näringsliv, om sin syn på jämställdhet. 

Caroline af Ugglas, vice vd på Svenskt Näringsliv.
Caroline af Ugglas, vice vd på Svenskt Näringsliv.Foto:Amanda Lindgren

 

Sedan sex år tillbaka är Caroline af Ugglas vice vd på Svenskt Näringsliv, men bakom sig har hon en lång karriär i mansdominerade branscher. Bland annat har hon drivit eget, varit aktiechef på Skandia samt suttit i flera tunga börsbolagsstyrelser. 

”Jag växte upp i en entreprenöriell släkt och fattade aldrig under min uppväxt att samhället inte var jämlikt. Det kanske var korkat, men det tjänade mig bra och gav en tro på att jag kan göra vad jag vill”, säger Caroline af Ugglas i Di:s podd Di Jämställt Näringsliv. 

Under sin långa karriär har hon sett hur både samhället och näringslivet blivit mer jämställt, där bland annat lönegapet krympt. 

”Men det är lite en generationsfråga. Medan jag ser det som enastående förflyttningar jämfört med när jag kom ut i arbetslivet tycker min dotter att det finns hur mycket som helst kvar att göra.”

Bland utmaningarna framåt ser hon bland annat att företagandet bland kvinnor är för lågt och att rekryteringsbasen behöver breddas för att andelen kvinnor i börsbolag, som i dag uppgår till 33 procent, ska öka. 

”Det här tillsammans med integration är en ödesfråga för nationen. Men att få ungar att se att de kan bli vad som helst är ett långsiktigt arbete som vi måste börja jobba med redan i skolan.” 

Caroline af Ugglas delar också med sig av flera råd till kvinnor som vill göra karriär, bland annat att man ska sluta vara så duktig.

”Många bra hjärnor sitter och putsar på att det man gör ska bli perfekt. Men gör man till exempel för glänsande rapporter riskerar man att få de arbetsuppgifterna hela tiden och då kommer man inte vidare.”

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?