ANNONS:
Till Di.se

Carola Lemne: "Tillbaka till monopolet"

  • Foto: TT

Beskedet att vinsttaket inte når vårdsektorn är bra, anser Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Men hon väntar med att blåsa faran över. Mot skolförslaget använder hon storsläggan: "Det blir i princip en socialisering", säger hon. 

Svenskt Näringsliv välkomnar att regeringen inte går vidare med vinsttaket i vårdsektorn.

"Det är väl bra om Annika Strandhäll förstår att Reepalu-modellen dålig i största allmänhet och även för sjukvården", säger Carola Lemne, vd för ett skadskjutet Svenskt Näringsliv efter turbulensen kring den före detta ordföranden Leif Östling. 

Trots att förslaget om ett vinsttak i skolan inte har stöd i riksdagen enligt tidigare besked från oppositionen är det oroande att det når riksdagen, anser hon. 

"Man får ändå tro att regeringen menar vad den säger. Det speglar en oroande inställning till företag och dess roll i samhället", säger hon. 

"Det blir ju i princip en socialisering. Då ska vi tillbaka till det offentliga monopolet och det är en mycket dålig idé", säger hon vidare. 

Att vinst är en förutsättning för framgångsrikt företagande visar inte minst utvecklingen av stiftelse-ägda skolor påpekar hon. 

"De har inte kunnat expandera och sprida sina idéer. Vinster behövs för att man ska kunna växa."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies