ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Carola Lemne: ”Politiken har misslyckats”

  • Carola Lemne. Foto: Amanda Lindgren

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne är förfärad över Donald Trumps seger i USA och den ”ärkekonservativa” administration han håller på att bygga upp.
Nu uppmanar hon svenska politiker att rycka upp sig för att undvika en rejäl kalldusch 2018.

”Det är fascinerande hur en multimiljardär kan kännas som folkets röst. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara möjligt”, säger Carola Lemne.

Till skillnad från marknadens reaktioner och de bedömare som inte tror det blir så farligt med Donald Trump i Vita huset, är Svenskt Näringslivs vd mer pessimistisk. Än så länge har det inte kommit många positiva signaler från den tillträdande administrationen, anser hon.

”Många tror att han inte kommer att göra det han lovat. Men tittar man på de utnämningar han gjort är de ärkekonservativa personer han tillsätter. Det som bekymrar mig mest är hur utrikespolitiken och handeln påverkas.”

Hon anser att svenska politiker har lärdomar att dra av Sverigedemokraternas framgångar och den populistiska våg som sköljer över världen.

”Jag tror mycket beror på att politiken misslyckats. Att folk upplever att man från politiskt håll inte gör något år det som folk upplever som problem”, säger hon.

Både den nuvarande regeringens tid vid makten och den förra alliansregeringens sista fyra år har enligt Carola Lemne präglats av en närmast total avsaknad av reformer.

”Det har inte kommit många reformer som gör att folk på allvar upplever att det har blivit bättre”, säger hon och riktar udden mot den nuvarande regeringen.

”Den ägnar sig mest åt att höja skatterna. Magdalena Andersson är mer som en skatteminister än en finansminister.”

Svenskt Näringsliv sjösätter nu ett omfattande arbete med att ta fram en ny reformagenda inför valet 2018.

”Eftersom ingen annan kommer med reformförslagen så tänkte vi göra det själva”, säger hon och pekar bland annat på behovet av 200 000 nya jobb de kommande åren.

Den senaste framgångsrika jobbreformen var enligt henne rutavdraget, och den gav ungefär en tiondel av det.

”Den tudelning vi ser på arbetsmarknaden, där stora grupper med låg utbildning hamnar utanför är jättefarlig och en grogrund för populismen. Att skapa fler enkla vägar in är helt avgörande”, säger hon.

Enligt en färsk opinionsmätning från konsultföretaget Nordic Pa Research har svenska folket klart större förtroende för företagsledarna än partiledarna.

Samma mätning visade också att svenska folket anser att SD-ledaren Jimmie Åkesson är bäst på att förstå ”vanliga väljares” situation. Det tyder på en utbredd skepsis mot de etablerade partierna och deras ledare. Enligt Carola Lemne är det oroväckande.

”En faktor som jag tror bidragit är att regeringar oavsett politisk färg bara skyller ifrån sig. Allt är alltid förra regeringens fel. Vad ska man dra för slutsats av det annat än att de inte vill ta ansvar.”

Tyck till