1515
Annons

Carola Lemne: "Motstånd mot vinster i välfärden har inte lönat sig"

De första siffrorna från valet pekar mot att motståndet mot vinster i välfärden inte gått hem hos väljarna, säger Svenskt näringslivs vd Carola Lemne. 

Hon framhåller att det nu krävs reformer – trots det otydliga läget i riksdagen. 

Foto:Maja Suslin/TT

Det ser ut att bli en riktigt nagelbitare i det svenska valet. I SVT:s vallokalsundersökning skiljde det bara 0,2 procentenheter mellan blocken. Svenskt näringslivs vd Carola Lemne säger att de initiala siffrorna pekar mot att väljarna ratat regeringens offensiv kring reglering av vinstuttag i välfärden. 

"Fixeringen som funnits från S och flera av de andra partierna på vinster i välfärden verkar inte ha lönat sig. Väljarna är klokare än så och tycker att det är andra frågor som är viktigare", säger hon. 

Carola Lemne varnar också för att bristen på en tydlig majoritet kan leda till ett "reformvakuum", vilket skulle kunna skada Sveriges ekonomiska utveckling. 

"Vi har ett antal viktiga reformer som skulle behövas göras på ganska tunga områden och jag är oroad att man inte ska mäkta med dem", säger hon. 

De reformer som Carola Lemne vill se, av bland annat arbetsmarknaden, skattesystemet och bostadsmarknaden, krävs för att få en god ekonomisk utveckling framöver. 

"Desto längre vi väntar desto större blir konkurrensen från omvärlden som mäktar med reformerna. Det blir ingen omedelbar katastrof imorgon men man skulle verkligen behöva göra dem." 

"Mycket av det som byggt vårt fina välstånd och det fina läge som vi har i dag gjordes för 10 till 20 år sedan. Nu skulle vi verkligen behöva fundera på vad vi ska göra nu för att det ska bli bra om 10 år", säger hon.  

Carola Lemne säger också att hon är oroad över att närmare 30 procent, om SVT:s undersökning står sig, röstat på ett parti som vill lämna EU. 

"Det är mycket oroande och lite konstigt. Stödet för EU och det samarbete vi har är jättestarkt i den svenska opinionen och det här är något som blir viktigt att hålla ögonen på", säger hon. 

I flera internationella medier rapporterades inför valet kring Sverigedemokraternas framgångar och deras motstånd mot EU och riskerna för det framtida europeiska projektet. 

Men Carola Lemne tror inte att en riksdag med ett starkt EU-motstånd skulle få internationella investerare att dra öronen åt sig. 

"Från utsidan är Sverige ett oerhört stabilt land med en stabil politik. Man har många gånger svårt att uppfatta skillnader mellan de svenska partierna för man tycker de är ganska lika allihopa. Men man lyfter nog på ögonbrynen", säger hon. 

Bidens reformpaket antaget av senaten

Senaten i den amerikanska kongressen har antagit ett stort reformpaket kring vård, energi och klimat.

Foto:Susan Walsh

Paketet är betydligt mindre ambitiöst än det som president Joe Biden föreslog när han tillträdde som president, men omfattar ändå 740 miljarder dollar under tio år i satsningar på främst klimatåtgärder och sänkta medicinpriser.

Att senaten antagit lagpaketet ses som en stor framgång för presidenten. Det antogs med minsta möjliga majoritet, röstsiffrorna 51–50 i kammaren där vicepresident Kamala Harris har utslagsröst.

Reformpaketet går nu vidare till representanthuset där det väntas bli antaget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera