ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
H&M:s kris 2017

Carnegie drar ned estimat på H&M

  • Foto: Jesper Frisk

Carnegie står fast vid sin säljrekommendation och sin riktkurs om 100 kronor för H&M. Samtidigt har bankens analytiker sänkt sina estimat för klädbolagets tredje kvartal ytterligare och i en analys som släpptes på måndagen skissar banken på två olika scenarion för bolaget och aktien.

"Vi tror att sannolikheten för en stark återhämtning är låg och befarar att nedsidan ifall misslyckandena fortsätter är klart större än uppsidan vid händelse av en återhämtning", skrev Carnegies analytiker i analysen på måndagen.

Carnegie, som sänkt estimaten för det tredje kvartalet med ytterligare 14 procent, menar att försäljningstrenden under början av hösten i mångt och mycket kommer avgöra aktiens öde i ett medellångt perspektiv.

Om nya kollektioner och successivt krympta lagernivåer skulle göra att bolaget hittar tillbaka till en positiv, jämförbar försäljning i de fysiska butikerna skulle Carnegie vara tvunget att höja sina estimat, resonerar banken. I ett sådant här positivt scenario skulle aktien kunna hoppa upp till över 150 kronor igen.

I ett mer negativt scenario, som Carnegie betecknar som "mer troligt" och vars innebörd cirkulerade bland aktörer på finansmarknaden i Stockholm på tisdagsmorgonen, är den senaste tidens försäljningstrend snarare att betrakta som strukturell och inte tillfällig. Om den jämförbara försäljningen fortsätter att minska med 10 procent befarar Carnegie att H&M:s marginaler kommer att backa med ytterligare 1-2 procentenheter vilket i sin tur kommer sätta förnyad press på bankens estimat. Om man i detta så kallade "bear case" sätter en ev/ebit-multipel på 10 på dessa sänkta prognoser för 2019 indikerar det en aktiekurs kring 70 kronor.

"Efter en lång rad besvikelser och skarpa försämringstrender, betraktar vi förhållandet mellan risk och avkastning som mycket dåligt", sammanfattar Carnegie sin syn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer