ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Carnegie slaktar Fingerprints riktkurs

  • Foto: TT

Carnegie räknar efter tisdagsmorgonens "massiva vinstvarning" inte längre med försäljningstillväxt för Fingerprint Cards under 2017.

Det framgår av en dagsfärsk analys i vilken Carnegie sänker sin riktkurs för biometribolaget från 40 till 25 kronor, och upprepar sin säljrekommendation, något Direkt har rapporterat om tidigare på tisdagen.

Bankens intäktsestimat för 2017 sänks från 7,4 till 5,1 miljarder kronor. Under 2016 uppgick intäkterna till 6,6 miljarder.

"Givet den ovanligt höga försäljningen till smartphonetillverkare och lageruppbyggnaden under det andra halvåret 2016 kommer det att bli svårt att åstadkomma intäktstillväxt under det andra halvåret 2017, och för den delen 2017", heter det i analysen.

"Styrelsen förklarar svagheten som en följd av hög införsäljning men låg 'genomförsäljning' ("sell-through"), men förlust av marknadsandelar spelar förmodligen en roll", resonerar banken.

Carnegie tvivlar också på att Fingerprint Cards trots lägre försäljning och stora lagervolymer kommer att lyckas hålla uppe sin bruttomarginal.

Estimatet för vinst per aktie sänks med 40 procent från 5:90 till 3:50 kronor, baserat på den nya guidningen från bolaget.

"De nya estimaten återspeglar en marknadsandel på 37 procent (50 procent) exklusive Apple och Samsung, eftersom Goodix, Silead, Idex och Elan stjäl marknadsandelar i den ordningen", skriver Carnegie och nämner att den sista stora kunden med enbart en leverantör sannolikt kommer att ta in fler leverantörer än den svenska aktören under 2017.

Estimatet för vinst per aktie 2017, 3:50 kronor, är bara drygt hälften av fjolårets vinst, 6:50 kronor. Och framöver väntas ytterligare vinstfall, enligt Carnegies förväntningar: för 2018 och 2019 sänker analyshuset sina tidigare estimat med 28 respektive 46 procent till 3:40 respektive 2:30 kronor.

Bakom dessa estimat ligger antaganden om en marknadsandel som bottnar på 25 procent och en bruttomarginal på 30 procent (4 kv 2016: 44 procent), "om än med nedåtrisk".

I ett pressmeddelande som publicerades klockan 8 på tisdagsmorgonen skrev Fingerprint Cards att bolaget nu förväntar sig ett ännu sämre första kvartal 2017 än tidigare bedömning, att kortsiktiga utmaningar kvarstår under det andra kvartalet, samt att både helårsprognosen och ett tidigare förslag till aktieutdelning dras tillbaka.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies