ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Carnegie: Lägre värdering – nu är det köpläge i storbanken

SHB-aktien är köpvärd sedan bankens premiumvärdering mot sektorn kommit ned.

Det anser Carnegie i en analys där rekommendationen för storbanksaktien dras upp till köp (behåll) med nedjusterad riktkurs till 120 kronor (122).

"Handelsbanken handlas till ett justerat P/E (förväntan för 2018) på 11,7, något högre än europeiska sektorkollegor (enligt Carnegies definition) men väl under 10-årigt genomsnitt. Bankens P/B-premium är nu nere på 20-årigt genomsnitt, en rejäl minskning jämfört med de senaste fem åren", skriver Carnegie som nu ser SHB-aktien som en attraktiv investering trots vissa utmaningar.

I analysen framhålls sådant som IT-investeringsbehovet och den ökade konkurrensen på svensk bolånemarknad. Likt övriga banker globalt har Handelsbanken ett behov av IT-investeringar men det är inget som kan antas sluka banken, bedömer Carnegie. Samtidigt har SCB-statistik till och med februari i år visat att SHB:s svenska bolånedel växer i linje med marknaden.

"Vi räknar med att bolaget höll uppe sin lånetillväxt under det första kvartalet, 5 procent högre från året före, medan marginalerna i stort väntas ha hållits uppe", skriver Carnegie. Därutöver påpekas att räntenettot svarar för runt 70 procent av Handelsbankens totala intäkter och att "överraskningar i lånetillväxt och/eller marginaler" är viktigare för SHB än de flesta sektorskollegorna.

Enligt Bloomberg News upprepar Carnegie rekommendationen köp och riktkursen 235 kronor för Swedbank. För Nordea och SEB anges fortsatt behåll, i båda fallen med nedjusterad riktkurs till 100 kronor från 104 respektive 110 kronor tidigare.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies