Annons

Carnegie Asset Management byter namn

Fondbolaget Carnegie Asset Management släpper taget om namnet Carnegie och kommer från och med mars 2017 gå under namnet C Worldwide Asset Management.
”Under de senaste åren har det varit lite komplicerat att förklara vem som gör vad och hur vi hör ihop med investmentbanken”, säger Bo Knudsen, vd för Carnegie Asset Management.

Bo Knudsen, vd för Carnegie Asset Management.
Bo Knudsen, vd för Carnegie Asset Management.Bild:Håkan E Bengtsson

Namnet Carnegie har en lång historia inom det svenska näringslivet och rötterna sträcker sig hela vägen tillbaka till handelshuset, numera fastighetsbolaget, D. Carnegie & Co som grundades 1803 i Göteborg. Danska Carnegie Asset Management separerade i sin tur från investmentbanken Carnegie 2009 och nu lämnar man alltså även namnet bakom sig.

”Vi expanderar internationellt och när vi berättar om vår verksamhet vill vi att det framgår att vi är ett självständigt bolag. Vi har delat namnet Carnegie och verkar i relaterade branscher och det har funnits viss förvirring om vilken roll vi har. Nu har vi hittat ett bra namn som illustrerar vad vi gör”, säger Bo Knudsen.

Är det här en åtgärd för att ta död på spekulationen om en sammanslagning med Carnegie fonder?

”Det hade inte funnits någon anledning att byta namn om vi skulle gå samman. Bytet handlar dock mer om att förtydliga vad vi gör”, säger Bo Knudsen.

Carnegie Asset Management har omkring 45,5 miljarder kronor under förvaltning från icke-nordiska investerare och enligt Bo Knudsen har de varit extra framgångsrik i framförallt Storbritannien, Kanada och Australien.

”Jag var i Australien förra veckan och förväntar mig att se ytterligare 6,5 miljarder kronor komma under det första kvartalet 2017. Vi har även tittat på USA och fick precis vår SEC-registrering som man måste ha för att ens kunna prata med klienter. Norden är vårt hem men det är fantastiskt att ett team danskar och svenskar förvaltar kapital åt flera australiensiska pensionsfonder”, säger han.

Hur ser du på 2017?

”2017 kommer vara fortsatt dominerat av politik. Sedan finanskrisen har politiken blivit allt viktigare i spåren av att systemet förlorat förtroendet för de fria marknaderna och du ser fler ingripanden. Jag tror att den största potentiella händelsen under de kommande åren är osäkerheten kring euron som kommer uppstå framförallt kring valet i Frankrike”, säger Bo Knudsen.

Carnegie Asset Management tror att eurosamarbetet kommer överleva och enligt Bo Knudsen lär det franska presidentvalet sannolikt bli mer av en ickehändelse för marknaden. Samtidigt är det ett exempel på ytterligare en relativt stor händelse med en ganska låg sannolikhet att inträffa som kan leda till turbulens.

Finns det någon sektor du gillar extra mycket?

”Jag tror du vill ha exponering mot tekniksektorn. Några av de mer välkända namnen, speciellt från USA, har faktiskt börjat handlas till en rimlig värdering jämfört med marknaden och vi tror att de kommer visa fortsatt tillväxt”, säger Bo Knudsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Tydlig coronaeffekt för fritidshus och fjällboende

Svenska naturupplevelser står högre i kurs än någonsin efter coronavåren. Hos Fastighetsbyrån märks tydliga effekter av att fler intresserar sig för att investera i ett sommarhus eller fjällboende. 

Hitta ett boende i fjällen här

Den märkliga sommaren 2020 har satt sina spår inom många olika delar av samhället. Detta har inte minst gällt vår syn på turism. Reserestriktionerna lättade på sina håll, men fortsatt präglades sommarsemestern av stor osäkerhet. 

Många svenskar började istället se sig om efter ett fritidshus av något slag. Johan Vesterberg, kommunikationschef på Fastighetsbyrån, bekräftar den starka trenden efter siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

– Vi har sett priserna på fritidshus gå upp med 9 procent under den senaste 12-månadersperioden. Om vi jämför med villapriserna har de ökat med 8 procent och bostadsrätter med 4 procent. Det är tydligt att corona har gjort att intresset för fritidshus är rekordstort. 

Men det är inte bara priserna som har stigit på grund av den nya marknadssituationen. Även antalet försäljningar av fritidshus har ökat kraftigt – med 13 procent under första halvåret 2020 jämfört med samma period i fjol. 

Högtryck i fjällvärlden

När det gäller fjällboende tror Johan Vesterberg på en liknande coronaeffekt under hösten och vintern. 

– Intresset för de svenska fjällen har ökat konstant under de senaste åren, men får ett extra uppsving nu. Det är ett bra läge för den som vill sälja. För köpare gäller det att vara ute i god tid. 

På Fastighetsbyrån Malung-Sälen är det mycket att göra, och för fastighetsmäklare Anna Sjögren Andersson ringer telefonerna konstant. De är många som vill titta på objekt kring Sälens skidområde, som Lindvallen, Hundfjället, Tandådalen och Högfjället.

– Det är väldigt många förfrågningar nu. Man kan säga att vår högsäsong har inletts tidigare än vanligt på grund av corona. Ett tips för köpare är att fundera noga över vad man ska använda boendet till. Vill du ha liftnära, åka scooter, hyra ut? Vilka sommaraktiviteter är mest lockande? Det finns en stor variation. 

Smidigt med digital första kontakt

Det stora intresset för fjällboende bekräftas av Kristoffer Henriksson på Fastighetsbyrån i Åre. Liksom många andra fjälldestinationer är Åre i dag populärt året runt, med ett brett utbud av sommaraktiviteter. 

– Vi ser definitivt en ökning av semestrande i Sverige framöver. Både fritidshus, fjällstugor och lägenheter går bra just nu, säger han. 

Corona-pandemin har också medfört att den digitala utvecklingen påskyndats, något som bland annat har förbättrat möjligheterna att titta på bostäder digitalt. Fastighetsbyrån erbjuder digitala live-visningar där mäklaren går runt och visar bostaden, medan tittarna kan ställa frågor genom en chattfunktion. 

Digitala visningar kan vara bra för att göra en första utvärdering, framförallt när bostaden ligger på en annan ort. Men Kristoffer Henriksson poängterar att det digitala är en komplettering.  

– Det är viktigt att också ta sig hit för att verkligen sondera terrängen tillsammans med sin lokala mäklare. Det är ofta först på plats som man vet vad man verkligen vill ha. Men det gäller att skynda sig, för ibland säljs objekten riktigt snabbt.  

Allt du behöver veta inför bostadsköpet.  

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?