1515
Annons

Carnegie Asset Management byter namn

Fondbolaget Carnegie Asset Management släpper taget om namnet Carnegie och kommer från och med mars 2017 gå under namnet C Worldwide Asset Management.
”Under de senaste åren har det varit lite komplicerat att förklara vem som gör vad och hur vi hör ihop med investmentbanken”, säger Bo Knudsen, vd för Carnegie Asset Management.

Bo Knudsen, vd för Carnegie Asset Management.
Bo Knudsen, vd för Carnegie Asset Management.Bild:Håkan E Bengtsson

Namnet Carnegie har en lång historia inom det svenska näringslivet och rötterna sträcker sig hela vägen tillbaka till handelshuset, numera fastighetsbolaget, D. Carnegie & Co som grundades 1803 i Göteborg. Danska Carnegie Asset Management separerade i sin tur från investmentbanken Carnegie 2009 och nu lämnar man alltså även namnet bakom sig.

”Vi expanderar internationellt och när vi berättar om vår verksamhet vill vi att det framgår att vi är ett självständigt bolag. Vi har delat namnet Carnegie och verkar i relaterade branscher och det har funnits viss förvirring om vilken roll vi har. Nu har vi hittat ett bra namn som illustrerar vad vi gör”, säger Bo Knudsen.

Är det här en åtgärd för att ta död på spekulationen om en sammanslagning med Carnegie fonder?

”Det hade inte funnits någon anledning att byta namn om vi skulle gå samman. Bytet handlar dock mer om att förtydliga vad vi gör”, säger Bo Knudsen.

Carnegie Asset Management har omkring 45,5 miljarder kronor under förvaltning från icke-nordiska investerare och enligt Bo Knudsen har de varit extra framgångsrik i framförallt Storbritannien, Kanada och Australien.

”Jag var i Australien förra veckan och förväntar mig att se ytterligare 6,5 miljarder kronor komma under det första kvartalet 2017. Vi har även tittat på USA och fick precis vår SEC-registrering som man måste ha för att ens kunna prata med klienter. Norden är vårt hem men det är fantastiskt att ett team danskar och svenskar förvaltar kapital åt flera australiensiska pensionsfonder”, säger han.

Hur ser du på 2017?

”2017 kommer vara fortsatt dominerat av politik. Sedan finanskrisen har politiken blivit allt viktigare i spåren av att systemet förlorat förtroendet för de fria marknaderna och du ser fler ingripanden. Jag tror att den största potentiella händelsen under de kommande åren är osäkerheten kring euron som kommer uppstå framförallt kring valet i Frankrike”, säger Bo Knudsen.

Carnegie Asset Management tror att eurosamarbetet kommer överleva och enligt Bo Knudsen lär det franska presidentvalet sannolikt bli mer av en ickehändelse för marknaden. Samtidigt är det ett exempel på ytterligare en relativt stor händelse med en ganska låg sannolikhet att inträffa som kan leda till turbulens.

Finns det någon sektor du gillar extra mycket?

”Jag tror du vill ha exponering mot tekniksektorn. Några av de mer välkända namnen, speciellt från USA, har faktiskt börjat handlas till en rimlig värdering jämfört med marknaden och vi tror att de kommer visa fortsatt tillväxt”, säger Bo Knudsen.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?