ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Carlström dominerar fortfarande i Fingerprint

Drygt 400 aktieägare närvarade vid Fingerprint Cards årsstämma i Göteborg på torsdagen. Det blev tydligt att storägaren Johan Carlström helt håller bolaget i sin hand.

”Det har varit ett extremt turbulent år för bolag, styrelse och aktieägare”, inledde Jan Wäreby sitt anförande om räkenskapsåret 2016.

Han är sedan förra året biometribolagets styrelseordförande och han överdriver inte i sin beskrivning. Och turbulensen har knappast bedarrat under inledningen av 2017.

Aktien har sedan förra årsskiftet kollapsat efter en serie motgångar och missbedömningar. Resultatet är att merparten av dagens 75.000 aktieägare tillkommit under en period där aktien backat med 70 procent – trots eldunderstöd från återköp. Som om det inte var nog med dubbla vinstvarningar, sänkta finansiella mål, skrotad årsprognos och för en månad sedan indragen utdelning. Dessutom har man tvingats brottas med nya turer kring bolagets notoriskt kontroversielle huvudägare Johan Carlström.

Han har stärkt sitt grepp om bolaget. Di kunde i början av året avslöja att Johan Carlström ökat sitt ägande i ägarbolaget Sunfloro, som kontrollerar samtliga 6 miljoner röststarka A-aktier i Fingerprint Cards. Efter att han i januari greps misstänkt för ett nytt fall av insiderbrott löste han helt ut kompanjonerna Urban Fagerstedt och Lars Söderfjell och tog full kontroll av ägarbolaget.

Förutom de 6 miljoner A-aktierna representerade han knappt 12,2 miljoner B-aktier på stämman. Det är visserligen mindre än de 13,6 miljoner B-aktier han hade på förra årets stämma, men han kontrollerade ändå två tredjedelar av de närvarande rösterna, och helt dominerade på stämman i det småsparardominerade bolaget.

På frågan om vad Fingerprint Cards gör för att få in fler större ägare i bolaget svarade Jan Wäreby att man haft en positiv trend senaste tiden med institutionella ägare.

”Vi är absolut intresserade av fler större ägare, vare sig det rör sig om industriella eller institutionella storägare. Jag tillsammans med andra i styrelsen ska jobba mer med det. Det har varit mycket på tallriken det senaste året”, säger Jan Wäreby.

Förutom den avskräckande effekten i att ha en multipelt brottsmisstänkt person som huvudägare behöver potentiella institutionella ägare överkomma riskerna i verksamheten.

Vd:n Christian Fredrikson gjorde sitt bästa och förklarade lagerproblematiken som påverkat bolaget sedan han tillträdde i augusti förra året, men där effekterna eskalerat vilket får intäkterna att falla kraftigt första halvåret.

”Det är 80 miljoner enheter som måste ätas upp vilket är smärtsamt eftersom omsättningen faller drastiskt. Det betyder inte att konsumenterna inte köper telefoner”, säger Christian Fredrikson.

I vanlig ordning när det gäller Fingerprint Cards fick blankarna en släng av sleven.

”De lever farligt. Jag hoppas att de åker på rejäla smällar”, sade aktiespararnas Gunnar Ek, som med det rev ned applåder.

Tyck till