Annons

Carlsberg storsatsar – ska utveckla öl med hjälp av AI

Carlsberg investerar miljontals euro i forskning som ska utveckla sensorer och artificiell intelligens för att utveckla nya smaker och förbättra kvalitetskontroll.

Det rapporterar Financial Times.

Danska bryggerijätten samarbetar med Microsoft och två universitet i projektet som ska försöka upptäcka aromer och smak i öl snabbare än vad som i dag är möjligt vilket ska förkorta utvecklingstiden av nya öl med 30 procent.

"Det kommer vara extremt fördelaktigt för oss. Det handlar om att minska tid och kostnad för att utveckla nya öl, särskilt för innovativa öl med nya smaker", sade Jochen Förster, chef för jäst och jäsning vid Carlsbergs forskningslaboratorium, enligt FT.

Sensorn skulle kunna minska tiden det tar att utveckla nya öl med 30 procent, vilket enligt Jochen Förster i dag är omkring 8 till 24 månader.

I nuläget är bryggerier beroende av människor, kromatografi eller spektrometri (metoder för att studera olika ämnen i en blandning) för att upptäcka smaker och aromer vilket kan ta flera timmar för varje vätska som testas.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?