ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2018

Carl Bildt om SD:s besked: "Förödande"

  • Carl Bildt. Foto: Maja Suslin/TT

"Det skulle vara förödande".

Det säger förre utrikesministern Carl Bildt om SD:s Jimmie Åkessons önskan om att lämna EU.

SD-ledaren Jimmie Åkesson gick nyligen ut med kravet att Sverige ska följa britternas exempel och lämna EU, och han vill att en ny folkomröstning hålls redan nästa mandatperiod. 

Enligt Carl Bildt, som var med och förhandlade fram det svenska villkoren vid EU-inträdet, måste man ta SD:s EU-besked på största allvar.

"Sverigedemokraterna vill kasta ut Sverige i en politisk osäkerhet och det skulle vara helt förödande. Det här har nog inte ägnats någon grundläggande tankemöda utan det följer deras grundläggande nationalistiska instinkter. Men det är en sådan viktig fråga att det måste belysas i den politiska debatten", säger han.

Hur stor är risken för en Swexit?
”Vi har ett rätt kompakt stöd för EU-medlemskapet, men man ska inte ta något för givet utan det är viktigt att de andra politiska partierna tar upp den kastade handsken från SD. Förankringen för EU måste vinnas på nytt hela tiden.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer