1515

Carl Bildt kritiserar Österrike efter uteblivna ryssutvisningar

Flera EU-länder har valt att inte utvisa ryska diplomater efter nervgasattacken i Salisbury. Nu riktar den tidigare utrikesministern Carl Bildt kritik mot Österrike.

Foto:Maja Suslin/TT

Totalt har nu 26 länder utvisats ryska diplomater i protest motnervgasattacken i Salisbury. Nato valde på tisdagen att utvisa sju ryska diplomater knutna till huvudkvarteret i Bryssel.

Merparten av EU-medlemmarna valde att ansluta sig till protestutvisningarna. Bland dem som inte gjorde det fanns dock Österrike.

"Vi vill hålla kommunikationskanalerna med Ryssland öppna. Österrike är ett neutralt land och vi ser oss som en brobyggare mellan öst och väst", säger förbundskanslern Sebastian Kurz och utrikesministern Karin Kneissl i ett gemensamt uttalande enligt EU Observer.

Den österriska regeringen hänvisar till de löften om neutralitet som landet gav som villkor för att USA, Sovjetunionen, Storbritannien och Frankrike skulle avsluta sin ockupation av landet efter andra världskriget. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Österrike är också ett av de EU-länder som vanligtvis för en mjukare linje gentemot Ryssland.

Efter den ryska annekteringen av Krimhalvön i mars 2014 bjöd Österrike in president Vladimir Putin till Wien, medan övriga EU och USA förberedde sanktioner. Då var Sebastian Kurz utrikesminister.

Regeringspartnern Frihetspartiet FPÖ har sedan tidigare kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putins parti Förenade Ryssland och har bland annat skrivit under ett samarbetsavtal med partiet.

Sveriges tidigare utrikesminister och statsminister Carl Bildt ger dock inte mycket för Österrikes förklaring.

"Österrike säger att de är ett neutralt land och vägrar att ansluta sig till EU-majoriteten vad gäller åtgärder mot Ryssland för nervgasattacken. Men neutralitet är knappast kompatibelt med EU-medlemskap", twittrar han.

Han får stöd av Lettlands tidigare utrikesminister Artis Pabriks som numera sitter i Europaparlamentet som beskriver neutralitet i frågan för en EU-medlem är "ett dåligt skämt" och frågar sig vilka andra EU-beslut som inte gäller Österrike.

Det bör noteras att besluten att utvisa ryska diplomater fattats på frivillig basis av de nationella regeringarna. Det enda gemensamma beslut som togs i samband med toppmötet i Bryssel förra veckan rörde att kalla hem EU:s egen ambassadör i Moskva.

Österrike är dock långt ifrån ensamma om att ha avstått från att utvisa ryska diplomater tillsammans med de flesta av medlemsländerna.

Malta och Cypern, som har djupa finansiella band till Ryssland, utvisade inte några diplomater.

Malta säljer medborgarskap för 1,1 miljoner euro, motsvarande 11,3 miljoner kronor. Knappt hälften av fjolårets 2000 nya medborgare var ryssar, skriver den tyska dagstidningen FAZ.

Cypern har erbjudit medborgarskap till alla som förlorade mer än 3 miljoner euro i samband med tvångsinlösen under bankkrisen 2013. Många av dem är ryssar. Dessutom säljer även Cypern åtråvärda EU-pass. Bland de nya medborgarna finns miljardären Oleg Deripaska, som står nära Vladimir Putin enligt FAZ.

Inte heller Bulgarien, Slovenien eller Slovakien, länder där det finns starka näringslivskopplingar till Ryssland, deltar i utvisningarna.

Grekland, med nära kopplingar mellan regeringspartnern Anel och den ryska regimen, valde att inte utvisa några diplomater i veckan. Premiärminister Alexis Tsipras använde kontakter med Moskva som påtryckning mot EU under den akuta Greklandskrisen 2015.

Italien, som vanligtvis företräder en mjukare linje i diskussionerna om sanktioner mot Ryssland, valde dock att utvisa två diplomater.

Luxemburg valde inledningsvis att inte utvisa några diplomater med anledning av Salisburyattacken. En talesperson motiverade tidigare i veckan beslutet för EU Observer med att det endast arbetar två personer på landets ambassad i Moskva och att eventuella motåtgärder från Ryssland därmed skulle stänga av de diplomatiska kanalerna.

På onsdagsmorgonen rapporterar dock nyhetsbyrån Reuters att Luxemburg valt att kalla hem sin ambassadör i Moskva med hänvisning till Salisburyattacken.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?