1515
Annons

Capitol-grundaren och ”Midsommar”-producenten i nytt produktionsbolag

Capitol-grundaren Jakob Abrahamsson och ”Midsommar”-producenten Patrik Andersson lanserar produktionsbolaget Mylla. Bolaget ska producera både film och tv-serier, med fokus på nordisk mystik. Under filmfestivalen i Cannes presenterar de sina tre första projekt. ”Det finns ett stort sug efter den här typen av fantasiberättande”, säger Patrik Andersson.

Filmproducenten Patrik Andersson, som bland annat ligger bakom den internationella biosuccén "Midsommar", och Jakob Abrahamsson, som grundat Capitol i Stockholm och är delägare i NonStop Entertainment, går samman och startar ett nytt produktionsbolag.
Filmproducenten Patrik Andersson, som bland annat ligger bakom den internationella biosuccén "Midsommar", och Jakob Abrahamsson, som grundat Capitol i Stockholm och är delägare i NonStop Entertainment, går samman och startar ett nytt produktionsbolag.Foto:Jesper Frisk

En av de tre produktioner som Jakob Abrahamsson och Patrik Andersson presenterade i Cannes i veckan är den övernaturliga thrillerfilmen ”Hoin”. Filmen är baserad på Andreas Ericsons podcastsuccé med samma namn och handlar om ett mysterium kopplat till militäranläggningar i Östersjön. I centrum av historien står en konspirationsteori om ett kvinnligt väsen kallat ”Hoin.”

”Med tanke på hur laddad Östersjön är just nu med Nato-frågan, så är det en otroligt spännande historia. Det är ett spöklikt berättande, med samma typ av nerv som i japanska skräckfilmer som 'The Ring'”, säger Patrik Andersson. 

Duon började jobba tillsammans med filmen för cirka tre år sedan och det blev grunden till det nya produktionsbolaget Mylla Films. Beslutet om att starta bolag ihop togs i höstas.

Jakob Abrahamsson berättar varför tajmingen var rätt: 

”Utvecklingen av streamingmarknaden har ökat mängden beställare och även bland de mer traditionella kanalerna är många väldigt proaktiva. Dessutom kommer det nya produktionsstödet. Så just nu finns det kanske fler möjligheter än någonsin på den nordiska marknaden.”

Jakob Abrahamsson och Patrik Andersson har känt varandra sedan 1990-talet, då båda jobbade med Stockholms filmfestival. Därefter har karriären tagit dem åt lite olika håll. Medan Jakob Abrahamsson arbetat med filmdistribution i Nonstop Entertainment och grundat Bio och bistro Capitol i Stockholm har Patrik Andersson varit producent för bland annat Lisa Langseths ”Hotell”, Pernilla Augusts ”Den allvarsamma leken” och inte minst Ari Asters biosuccé ”Midsommar”. Med deras sammantagna erfarenhet tror de sig ha goda förutsättningar att fylla ett hålrum på marknaden. Med Mylla Films är ambitionen att skapa högkvalitativ genrefilm- och tv-serier, med fokus på nordisk mystik och folklore. 

”Vi vill skapa en grogrund för lokala manusförfattare och regissörer som drömmer om att göra genrefilm på hög nivå. En sådan plattform finns inte i Sverige i dag, knappt i Norden. Där finns en otrolig utvecklingspotential”, säger Patrik Andersson. 

Att inriktningen skulle bli nordisk mystik var från början inte uttalat. Den röda tråden upptäcktes när de lade de första projekten jämte varandra. 

”Ingen var svensk diskbänksrealism, men inte heller krim eller dramakomedi, som Sverige är bra på internationellt. Istället rörde sig alla i någon slags fantasigenre”, säger Jakob Abrahamsson. 

Han drar paralleller till Henrik Björns ”Jordskott”, och filmatiseringarna av John Ajvide Lindqvists ”Låt den rätte komma in” och ”Gräns”. 

”Det finns några exempel på bra svenska produktioner inom genren, men jämfört med omfånget på till exempel krim, är det ingenting.”

Namnet ”Mylla” ska signalera en betoning på det lokala. 

”Vi vill gräva där vi står, och jobba med lokala sagor, myter och väsen, såväl som med den riktiga svenska historien. Men vi kommer utveckla projekt med en global publik i åtanke”, säger Jakob Abrahamsson. 

Under filmfestivalen i Cannes är fokus att presentera både bolaget och de tre första projekten för finansiärer och distributörer. Hittills har responsen varit positiv. De internationella streamingjättarna har siktet inställt på lokalt innehåll. 

”Idéer som kändes omöjliga att göra för tio år sedan kan nu bli verklighet. För oss vore det optimalt att ha en beställning både från någon av de tunga amerikanska streamingtjänsterna, men också från det mer traditionellt svenska samproduktionsmanéret”, säger Patrik Andersson. 

Vad tror ni om det internationella intresset för genren nordisk mystik?
”Det är en väldigt internationellt gångbar genre. Så länge du hittar en tydlig ram, till exempel 'skräck' eller 'thriller', kan du nå en stor publik och ändå vara väldigt originell och utforska spännande teman. Det finns ett stort sug efter den här typen av fantasiberättande”, säger Patrik Andersson. 

Produktionsbolagsbranschen är tuff, vad krävs av er för att affärsmodellen ska hålla?
”Det är klart att det krävs en viss frekvens på projekt som får grönt ljus. Vi är medvetna om att konkurrensen är stenhård. Vi har en fördel i att vi inte lanserar det här bolaget som ett blankt papper, utan att vi redan har de här tre projekten igång redan och dessutom ett antal andra, varav en del är nära att kunna presenteras för plattformar och beställare”, säger Jakob Abrahamsson. 

 


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?