1515
Annons

Cantargia gör nyemission om 91 miljoner

Cantargia gör en nyemission om cirka 91 miljoner kronor med företräde för aktieägarna.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Villkoren i emissionen är 2:3, där tre befintliga aktier berättigar till teckning av två nya aktier till kursen 6:50 kronor per aktie.

Emissionen är säkerställd till 80 procent genom teckningsåtagande och emissionsgarantier.

Likviden från emissionen syftar till att finansiera Cantargia under kommande 18 månaderna.

Omkring 40 procent av beloppet från emissionen ska användas för produktion av läkemedelskandidaten CAN04 till den kliniska prövningen och metodoptimering för sen klinisk utveckling. Cirka 20 procent ska gå till föreberedelse och genomförande av fas 1-studie och förberedelser av fas 2a-studie med CAN04. 15 procent av emissionslikviden ska bekosta preklinisk dokumentation kring effekt, säkerhet, biomarkörer och kombinationsterapier.

Med 20 procent av likviden ska Cantargia arbeta med nya projekt inom ramen för forskning och vidareutveckling av antikroppar för behandling av autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar.

Återstående 5 procent av emissionslikviden ska täcka upp för allmänt rörelsekapitalbehov.

Teckningsperioden löper från och med den 23 januari till och med den 6 februari 2017.

Arctic Securities har utsetts till finansiell rådgivare medan advokatfirman Vinge har blivit legala rådgivare i emissionen.

Cantargia kommer med den aviserade nyemissionen om 91 miljoner kronor säkra upp finansieringen för den första delen av bolagets fas 1/2a-studie med läkemedelskandidaten CAN04 med fokus på behandling av icke småcellig lungcancer och bukspottkörtelcancer.

"Det vi tar in pengar för nu är den första delen av den studien, alltså själva fas 1-delen och att säkra upp med produktion och allt annat runtomkring. Det är ungefär ett år efter studiestarten av den kliniska fas 1-studien.", säger Cantargias vd Göran Forsberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Studiens adaptiva utformning, som gör det möjligt för Cantargia att anpassa den andra delen av studien efter att den första är avslutad, kommer påverka hur stor ytterligare finansiering bolaget behöver för den avslutande delen av fas 1/2a-studien. Exakt hur den fortsatta finansieringen kommer att se ut är ett styrelsebeslut som kommer att tas efter att den första delen är klar.

Enligt Cantargias rådande strategi ska CAN04 utvecklas genom fas 1/2a-studier och därefter utlicensieras till en partner.

"Tanken är att vi ska få en partner baserat på hela den här studien, men det första datasetet kan ju fungera lite som en aptitretare för att kunna inleda diskussioner", säger Göran Forsberg.

Studiestarten för fas 1/2a-studien med CAN04 är beräknad till det första halvåret 2017.

Utifrån resultaten av fas 1-delen i studien kommer Cantargia att kunna specificera hur den fortsatta studien ska utformas och vilka substanser den då ska kombineras med. Cantargia har tidigare uppgivit att de både kommer att bedriva studier som monoterapi och som kombinationsbehandling.

För kombinationsbehandlingen är utgångspunkten är att CAN04 kommer att kombineras med existerande behandlingar inom respektive indikationsområde.

"På bukspottkörtelcancer finns det lite färre val. Där finns det egentligen bara två eller tre olika sorters cellgifter att välja på", säger Göran Forsberg.

"Vad gäller lungcancer händer det väldigt mycket mer kring nya behandlingar. Det finns traditionella cellgifter, målstyrda behandlingar mot mål som driver lungcancern och sedan finns det nya immunonkologiska preparat som är på väg in i lungcancerområdet. Vi kommer göra studier i modeller av dessa cancerformer nu för att förstå mer om vilka kombinationer som är mest relevanta. Sedan kommer vi fatta beslut om det under 2018 om exakt vilka kombinationer vi fokuserar på. Det är det som är den här adaptiva designen, att vi kan generera data nu under 2017 och början på 2018 för att seden inkorporera i den pågående studien", säger Göran Forsberg.

Danska Sunstone Life Science Ventures kommer att öka sitt innehav i Cantargia i samband med bolagets nyemission.

"Sunstone kommer att ta mycket. De kommer att ta betydligt mer än sin pro rata andel", säger Cantargias vd Göran Forsberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Sunstone Life Science Ventures är en dansk fond riktat mot hälsovård i tidig forskningsfas.

Sunstone Life Science Ventures hade vid utgången av september 2016 en ägarandel på 2,99 procent i Cantargia enligt Holdings.

I samband med konvertering av teckningsoptioner ökade Sunstone sin ägarandel till 4,5 procent under oktober.

Efter emissionen kommer Sunstone genom sitt deltagande att öka ägarandelen till cirka 6,6 procent.

Bland Sunstones övriga stora placeringar på den svenska börsen finns bland annat Alligator Bioscience där de per den 23 november var största enskilda ägare med ett innehav motsvarande 9,23 procent av kapitalet och rösterna.

Även i danska bolaget Nuevolution, noterat i Stockholm på First North, är Sunstone största ägare med en ägarandel på 20,84 prcoent vid utgången av september, enligt uppgifter från Holdings.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?