ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Slut på cannabis i Kanada

  • Foto: Ted S. Warren

Tre veckor efter det att Kanada legaliserat cannabis gapar hyllorna tomma hos många av handlarna, och röksugna kunder har återgått till att köpa illegalt.

Bristen underminerar ett av de viktigaste skälen till legaliseringen – att stävja den illegala handeln, som beräknades omsätta motsvarande över 350 miljarder svenska kronor om året, skriver New York Times.

En oväntat stor efterfrågan i kombination med att regeringen varit långsam med att ge producenter tillstånd ligger bakom bristen. En poststrejk har dessutom försenat leveranserna.

"Vi bygger upp en helt ny industri som inte fanns för tre veckor sedan, och vi visste att det skulle bli problem", säger Mathieu Gaudreault, talesman för cannabismyndigheten i Quebec.

Han anser att de legala producenterna har i sin tur överskattat sin kapacitet.

"De kan anställa fler för att försöka möta efterfrågan. Men det får inte plantorna att växa fortare."

I New Brunswick beslutade cannabismyndigheten att stänga hälften av provinsens cannabisaffärer, med hänvisning till en flaskhals i produktionen. I Québec har man stängt tolv av affärerna tre dagar i veckan.

Trevor Tobin, handlare i Labrador City, säger till New York Times att hela hans lager sålde slut på fyra timmar. Efter att ha väntat i två veckor på nya varor har han tvingats stänga affären och har svårt att betala sina räkningar.

I Montréal säger cannabisanvändare att de illegala handlarna utnyttjar situationen genom att erbjuda hemleveranser och dumpa priserna.

"Regeringen göder den illegala marknaden och våra kunder söker sig dit", klagar Trevor Tobin.

"Vår affär heter High North. Men det är så ont om laglig weed att det inte är någon som blir hög på det."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies