Calliditas vd: Trumps politik har drivit på investeringar
Mycket kapital på aktiemarknaden. Det är resultat av president Trumps skattereformer, enligt Calliditas vd Renee Aguiar-Lucander. Det har gynnat specialistläkemedelsbolaget och sektorn.
”Biotech-sektorn är väldigt beroende av innovation och kaptial”, säger hon.
Elin Svanberg
Text
Foto:Matej Kastelic
In i det allra sista har demokraternas Joe Biden och republikernas Donald Trump kampanjat inför valet vem ska leda landet de nästkommande fyra åren.
I en intervju med Di TV säger specialistläkemedelsföretaget Calliditas vd Renee Aguiar-Lucander att det är svårt att avgöra innan valet vilka effekter de olika presidentkandidaterna kommer att ha på framtiden. Vilka frågor de kan driva igenom beror på vilket och hur mycket stöd de har.
”Det man vet och märker under Trump. Det är en sak vem som är president, men det som driver mycket av policys är vem som kontrollerar husen. Har man representanthuset, senaten och presidentposten då kan man få väldigt mycket genomdrivet. Det är svårt att säga vad det här skiftet i president nödvändigtvis kommer ha, eftersom det kräver att presidenten också har support i båda husen”, säger hon.
Företaget är ändå ett av dem som gynnats av den politik och de skattändringar som Trump genomfört.
”Biotech-sektorn är beroende av både innovation och kapital. I och med att man haft låga räntor och även skatteförändringar som Trump drivit igenom har det funnits mycket kapital inom aktiemarknaden. Det har drivit på investeringar”, säger hon.
Inför utgången av valet och den framtid som väntar finns det en stor osäkerhet. Speciellt hur marknaden kommer att se ut och hur den kommer att påverkas av den politiken som förs i framtiden.
”Att försöka förbereda sig på valutgången är väldigt svårt, vi är tvungen att vänta tills vi ser och förstår lite bättre hur representanthuset, senaten och presidenten ser ut och vad det kommer innebära”, säger Renee Aguiar-Lucander fortsätter:
”På det har vi corona, vilket innebär att många länder lånat massa med pengar och investerar en massa pengar som man inte planerat innan. Jag tror att det kan finnas stora andra saker som kommer att påverka policys.”
Elin Svanberg
Innehåll från FordAnnons
Lyftet: Fler väljer eldrift efter pandemin
Kraftfulla och flexibla.
Klimatsmarta med ny teknik och lägre kostnader.
Nya helelektriska transportbilar markerar nu början på en ny era i segmentet.
– Efterfrågan på transportbilar har ökat i och med pandemin. Och speciellt då för eltransportbilar att köra inne i stan med, säger Martin Tenggren på Ford Sverige.
I takt med ökade drivmedelspriser har allt fler företag fått upp ögonen för eldrivna alternativ när det är dags att skaffa nya transportbilar. Och ett viktigt argument här är de lägre totalkostnaderna, jämfört med bensin- och dieseldrivna modeller.
Inköpspriset på en helelektrisk transportbil är visserligen högre än motsvarande med fossildrift, men när man räknar in en miljöbonus på 70 000 kronor, lägre skatt, lägre servicekostnader – och betydligt lägre milkostnad – så ser kalkylen genast trevligare ut.
Glöm räckviddsångest
En oro som får många företag att tveka inför att ställa om till elektriskt är räckvidden. Men räckviddsångesten är idag obefogad, det finns nya modeller som klarar långa resor utan att man behöver stanna och ladda. Ett exempel är Fords nya E-Transit som kommer med en räckvidd på upp till 402 kilometer på en laddning*. Den kan också snabbladdas upp till 80 procent på 30 minuter.
– Ford E-Transit kommer långt på landsväg, men det är kanske inte det som är en eltransportbils verkliga styrka. Inne i stan och kortare leveranser över dagen – då är den perfekt, säger Martin Tenggren, påbyggnadsansvarig på Ford Sverige.
Mindre buller
Som företag gäller det är göra sin hemläxa. Hur långa sträckor kör vi idag? Hur många stopp gör vi? Kan vi planera våra körningar bättre? Var kan vi ladda?
För den som kan växla till eldrivna transporter har mycket att vinna. Exempelvis planerar många större städer att införa utsläppsfria zoner. Att fritt kunna köra in i dessa och utföra jobb är naturligtvis en konkurrensfördel gentemot de företag som håller fast vid fossildrift.
Dessutom får föraren en bättre arbetsmiljö med mindre buller, bättre acceleration och smidigare körning.
Utsläppsfria transporter
I business to business-sektorn ställer allt fler företag krav på sina underleverantörer att leva upp till striktare miljökrav. Att visa på att man tar sitt ansvar och satsar på utsläppsfria transporter kommer snart att vara ett minimikrav i många branscher.
Att få tag på rätt modell för specifika behov är naturligtvis också en viktig fråga. Och den svarar Ford E-Transit på med råge.
– Detta är en transportbil med en helt ny drivlina – och en mycket bra sådan. Sedan är chassit byggt så att du kan skräddarsy din transportbil utefter ditt behov. Flak, plåtskåp, kylbil för mat, flyttbil och mycket mer, säger Martin Tenggren på Ford Sverige.
Skåp med kyla
Modellen kommer i nio olika kombinationer, med två höjd- och två längdversioner. Den elektriska drivlinan med ett 68 kilowattimmar stort batteri har designats för att möjliggöra samma lastutrymme som för de dieseldrivna versionerna av modellen, det betyder en lastkapacitet på upp till 15,1 kubikmeter. Maxlasten är 1470 kilo.
– Tack vare chassit är Ford E-Transit en bil som passar de flesta. Du kan få den med skåp eller flak, ja variationerna är många. Det är en mångsidig produkt och är ett helt komplett sortiment i en och samma bil.
– Mattransporter har ökat i Sverige de senaste åren och E-Transit kan även byggas med ett skåp med kyla för matleveranser, säger Martin Tenggren på Ford Sverige.
Dessutom går det att få Ford E-Transit med ett smart eluttag på 2,3kW/230V. ”Pro Power Onboard” gör det möjligt att använda elverktyg som en bordssåg eller en vinkelslip var man än befinner sig.